Prijava / Registracija
Zimski režim ishrane

Zimski režim ishrane

Da li je vasa mačka debela?

Ukoliko imate odraslu mačku, njena prosečna težina bi trebalo da bude između 3 i 5 kg. Zavisno od pola, rase i starosnog doba, ovi brojevi mogu da variraju, ali je važno regaovati ukoliko primetite da je vasa mačka nabacila koji kilogram viška

Tri načina da saznate da li je vaša mačka debela

  • Proverite rebra svoje mačke, ukoliko ih ne možete lako opipati, vreme je za dijetu sa manje kalorija
  • Proverite predeo repa svoje mačke. Kod mačaka sa normalnom težinom možete da osetite i vidite kosti oko repnog dela
  • Bacite pogled na svoju mačku sa visine, ukoliko se jasno vidi struk, sa težinom vase mačke je sve u najboljem redu

Dijeta sa manje kalorija

Prekomerna težina može prozrokovati niz bolesti kod mačaka, od problema sa jetrom, do bolesti srca. Zato je važno reagovati pri prvim znacima gojaznosti. Ukoliko ne možete naterati svog ljubimca da se češće kreće, možete redukovati ishranu. Za gubljenje težine preporučuju se češći, ali manji obroci. Izbor hrane za mačke je na vama, ali postarajte se da ona bude hranljiva i sa optimalnom hranljivom vrednošću, koja vašoj mački neće doneti dodatne kalorije. Kvalitetnija hrana za mačke sadrži više proteina, a manje štetnih šećera.  Mačku treba polako navikavati na novi režim ishrane, tako da joj ostavite nekoliko dana dok se skroz ne navikne na manje, a češće obroke. Važno je da se obroci serviraju u isto vreme tokom dana.

Ono što važi kod mršavljenja ljudi, važi i kod mršavljenja životinja - rezultati se postižu umerenošću. Dajte svojoj mački vremena. Realno i zdravo je očekivati od vašeg ljubimca da na nedeljnom novu izgubi oko 0.5 kg. Sve preko toga može biti opasno po zdravlje.