Prijava / Registracija
Zec kao kućni ljubimac

Zec kao kućni ljubimac

Oni su skoro kao plišane igračke, mekani i slatki. Zato nije teško zaboraviti da zapravo pripadaju porodici glodara i da postoje određene specifičnosti koje treba da znate kada odlučite da uzmete zeca za kućnog ljubimca.

Ovo su neke od najvažnijih stvari koje treba da znate ukoliko imate ili planirate da uzmete zeca za kućnog ljubimca:

1. Zečevi su društvene životinje. Pored prilično velikog kaveza koji morate nabaviti, u kome će imati prostora da se slobodno kreće, kavez treba staviti u deo stana u kome neće biti daleko od ukućana. Zečevi se lako vezuju za svoje vlasnike, tako da očekujte da će vaš ljubimac biti stalno raspoložen za igru i maženje.

2. Pravilna ishrana je ključ zdravlja zečeva. Osnova zečije ishrane su vlakna - pored suve hrane koja im treba uvek biti dostupna, osnova zečije ishrane je seno, koje im teba redovno davati.

3. Zečevi nisu preterano zahtevni kućni ljubimci, ali ćete, kao i svakoj životinji, morati da joj posvetite dovoljno vremena, brige i finansija. Zečeve je potrebno redovno vakcinisati i sterilisati, tako da su redovne posete veterinaru stvar na koju morate računati.

4. Neurednost nije osobina zečeva. Pored mokraće koja je jakog i neprijatnog mirisa sve do momenta sterilizacije, kada taj problem nestaje, zečevi i sami vode računa o svojoj higijeni.

5. Kada im je dosadno, zečevi mogu lako upasti u nevolju. Ne zaboravite da potiču iz porodice glodara i da će verovatno napraviti haos u stanu ukoliko ih ostavite same u kući dok su izvan kaveza. Zečevi mogu biti naročito neprijateljski nastrojeni prema kablovima za telefon, internet ili papiru, koji mogu pojesti. Zato važna dokumenta držite dalje od svog ljubimca.