Prijava / Registracija
Zašto vaša mačka gubi krzno

Zašto vaša mačka gubi krzno

Preterano linjanje mačaka najčešće izaziva pojačano lizanje i gutanje dlake, što vodi do pojave ćelavih mesta na različitim mestima njihovog tela. Međutim, šta je to što izaziva vašu mačku da se preterano liže?

Jedan od najčešćih razloga je alergija. Mačke mogu biti alergične na određenu hranu, alergene iz vazduha, prašinu u kući i slično. Alergeni iritiraju kožu i izazivaju svrab, pa mačka koristi svoj grubi jezik da se počeše. Pošto se mačke ne češu kao psi ili druge životinje, vlasnici često teško shvataju da njihov ljubimac ima problema sa svrabom usled alergije.

Takođe, neizdrživ svrab kod mačaka mogu izazvati i buve. Zato je veoma važno da je redovno vodite na preglede kod veterinara, kako bi preporučio ne samo sredstvo protiv buva, već eventualno i druge preparate koji će ublažiti iritaciju kože, ili izlečiti infekciju koja često nastaje kada mačka zbog buva preterano liže svoje krzno.

Gubitak dlake može biti izazvan i nekim metaboličkim poremećajem, ali može i ukazivati na to da mačka pati od bolova. Ove životinje veoma vešto kriju bol, ali ako pate od cistitisa ili artritisa, one često postaju nervozne što manifestuju lizanjem svog krzna, pogotovu na stomaku.

Zašto vaša mačka gubi krzno - Apetit ShopOvakvo ponašanje često ukazuje i na anksioznost. Moguće je da su u konfliktu sa drugim životinjama, pa da su zato pod stresom. Ukoliko ste se selili, ili renovirali dom, mačka treba da se navikne na novo okruženje, što izaziva stres. Takođe, stres može biti izazvan i gubitkom nekog člana porodice, ili dolaskom bebe u vaš dom.

Zato je važno da pratite ponašanje svog ljubimca i kada pronađete uzrok neuobičajenog ponašanja, uz obaveznu konsultaciju sa veterinarom, lako ćete doći do izlečenja.