Prijava / Registracija
Zašto su mačkama važni brkovi

Zašto su mačkama važni brkovi

Oni su zaštitni znak mačaka, simpatičan “aksesoar”, ali i veoma važan “organ”. Reč je naravno o brkovima! Otkrivamo vam čemu ustvari služe mačji brkovi, zašto je važno da se oni čuvaju i šta uraditi kada se brkovi ipak oštete.

Samo ukras ili nešto više?


Sve ilustracije mačaka koje možemo pronači , što starije što novije, predstavljaju ovu životinju sa brkovima kao upečatljivom fizičkom odlikom. Kada bolje razmislimo; da li smo ikada videli mačku bez brkova?

Ukoliko govorimo o samim brkovima, reč je o dlakama koje su jače i čvršće od ostalih telesnih dlaka. One su toliko krute da “štrče”  u vazduhu i na prvi pogled se odmah primećuju. Iako se pod nazivom “brkovi” podrazumeva da je nešto na licu, mačji brkovi se nalaze i na drugima mestima:
  • iznad očiju,
  • na podbratku,
  • na zadnjoj strani prednjih nogu.

Gde god da se nalazili, brkovi su smešteni u kožu dublje nego ostale dlake ne mestima na kojima se nalazi veliki broj nervnih završetaka, koji doprinose osetljivosti ovih dlaka. Zato se oni zovu i “taktilne dlake” (na latinskom: (vibrissae)

Što se tiče “pravih” mačjih brkova, onih na obrazima, u proseku ih ima po 12 sa svake strane (24 ukupno), raspoređenih u 4 horizontalna reda.

Mačke nose svoje “dodatke” ponosno i ne peskaču ih za vreme svoje redovne higijene. Brkovi su vremenom postali simbol mačjeg sveta a mi ne možemo da se ne zapitamo imaju li one ikakvu svrhu osim te estetske.

Kada malo istražite ovu temu, može vas iznenaditi prava uloga koju imaju mačji brkovi i to koliko su oni ustvari značajni za ljubimca. Ustvari, oni na neki način predstavljuju i “organ”. O čemu je tu reč i kakvu funkciju brkovi imaju? Odgovaramo u narednom odeljku.

Čemu sve služe brkovi kod mačke


Vlasnicima ovih razigranih životinja obično znaju da brkovi pomažu da mačka oseti položaj svog tela u prostoru. Na primer: oni šalju “signale” kada mačka prolazi kroz neki prolaz ili prostor i govore joj koliko je on širok. Davanje ovakvih informacija i jeste jedna od odlika mačjih brkova.
 Međutim, brkovi su mnogo više od toga. S obzirom na to da su mačke dobri lovci, ukoliko to rade noću, dolazi do izražaja sva korist od brkova. Može se reći da oni mačkama služe kao GPS - sistem za navođenje za lov u mraku. Dokazano je da mačke čiji su brkovi u dobrom stanju noću love podjednako dobro kao tokom dana.

Mačji brkovi ustvari prepoznaju vibracije predmeta ili organizama u blizini i pomažu kod procene gde mačka treba da zagrize i tako onesposobi plen. Takođe, brkovi su veoma značajni i kod slepih i slabovidih mačaka jer im pomaže da se snađu u prostoru.

Šta ako se brkovi oštete?


Zbog svoje čvršće građe, mačji brkovi ne otpadaju i ne linjaju se tako često. Međutim, do toga ipak na kraju dolazi pa se nemojte čuditi ako ipak pronađete ove dlake odbačene.

Do problema može doći ukoliko su brkovi oštećeni, jer to može prouzrokovati smanjenu osetljivost mačke na sredinu, a zamim tim i slabije mogućnosti lova i snalaženja u prostoru. Do oštećenja najčešće dolazi kada se radoznale mace previše približe izvoru toplote i “oprlje” brkove. Te brkove će vremenom zameniti novi, tako da bez brige!

Za još korisnih saveta za vlasnike mačaka pročitajte i ove tekstove:
Za kompletan program proizvoda za negu i higijenu mačaka posetite našu Apetit onlajn prodavnicu.