Prijava / Registracija
Zašto psi laju na neke strance, a na druge ne?

Zašto psi laju na neke strance, a na druge ne?

Verovatno ste primetili da, tokom šetnje po parku, dok prolazite pored ljudi, ili kad Vam u kuću dođe više poznanika ili prijatelja, Vaš pas na neke zalaje, a na neke ne. Verovatno Vas je to ponašanje začudilo i zainteresovalo, posebno ukoliko znate da je Vaš pas obično mirne naravi. Više puta kada smo tumačili ponašanja i navike kućnih ljubimaca, zaključili smo da se sve pojave i reakcije u životinjskom svetu zasnivaju pretežno na čulima. Isto tako je i u carstvu pasa, koji ovaj svet tumače najviše kroz čula, posebno kroz mirise.

Kada smo kod mirisa, prvi potencijalan razlog zbog kog je Vaš pas zalajao na jedu osobu, iako je pre toga mirno prošao pored mnoštvo drugih, može biti aroma koju taj čovek, recimo, nosi na svojoj odeći. O kakvom se mirisu tu radi? Kao što već znamo, psi odlično prepoznaju mirise koji su za nas potpuno neznani, zbog čeka vrlo lako mogu da osete ukoliko je neka osoba bila u kontaktu sa, na primer, nekim drugim psom ili mačkom. Isto tako, većina životinja, može omirisati hemikalije koje telo otpušta kada smo pod uticajem nekih negativnih emocija (straha, besa…), o čemu smo već pričali u prethodnom tekstu. Te stvari mogu isprovocirati Vašeg psa, neke na negativan, neke na pozitivan način, što može dovesti do toga da on zalaje. Isto tako, postoje psi kojima naročito smetaju jaki mirisi poput parfema, snažnih hemikalija za čišćenje, sirćeta, cigareta itd. Što znači da psa može nadražiti miris parfema, iako ste Vi gotovo sigurni da je on davno ispario sa Vaše kože.

Sledeći i, za pse, dovoljan razlog može biti sama pojava nekoga. Šta to znači? Jednostavno je. Pseći vid nije identičan kao naš, što znači da oni razne oblike i stvari doživljavaju drugačije. Može se desiti, recimo, da neko nosi kapu, ili navije viklere na glavu, obuče neku lepršavu ili glomaznu odeću, ima bradu ili nosi isuviše jaku i upadljivu šminku. Sve te stvari se nama čine potpuno normalnim i jasnim, ali psima sve to može biti neznano zbog čega se dešava da se uplaše i, kao prirodna posledica straha, zalaju.  

Takođe, nagli pokreti, previše glasan govor, nadobudan i napadan stav mogu psa asocirati na pretnju zbog čega će se uplašiti i neretko zarežati ili zalajati. Zato je veoma važno da socijalizujemo psa i dovodimo ga u kontakt da što više različitih ljudi kako bismo sprečili da on iznova i iznova proživljava strah.
Životinjski svet je toliko prepun zanimljivih i neverovatnih pojava, da je čudo što nismo svesni koliko sreće imamo da su nas neke od tih predivnih bića prihvatile i dopustile nam da delimo život sa njima i od njih saznajemo razne stvari.

Naša potraga za odgovorima i tumačenjima ponašanja ljubimaca se nastavlja, a do tada dopustite Vašem ljubimcu da uživa u našem raznolikom asortimanu koji možete pronaći u našoj online prodavnici ili uživo u našem pet shopu na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Vidimo se!