Prijava / Registracija
Zašto psi jedu travu?

Zašto psi jedu travu?

Da li se i vaš pas, čim ga izvedete napolje, naguta trave a onda ubrzo i povrati? Ili je ipak malo probirljiviji, pa dugo traži baš neku posebnu travku koja prija njegovim izbirljivim nepcima?

Ovo je uobičajeno ponašanje pasa koje često zbunjuje njihove vlasnike. Zašto psi to rade?

Istina je da niko nije 100% siguran. Zapravo, različiti psi imaju različite razloge zbog čega ovo rade, ali ovo su neki od najčešćih uzroka ovog neobičnog ponašanja.

Ukus

Vaš ljubimac skače čim čuje da neko nešto žvaće i koju god hranu da mu neko ponudi on će prihvatiti? Zavlači se i ispod stola i “usisava” svaku mrvu na koju naiđe? Pa zašto bi onda tu stao?
Trava može da ima vrlo zanimljiv i osvežavajuć ukus za vašeg malog svaštojeda.

Dosada

U nekim slučajevima, grickanje trave je samo još jedan način da se prekrati vreme. Ako ga samo pustite u dvorište i ne igrate se sa njim, on je primoran da sam traži zanimaciju. Ubrzo će mu sve dosaditi i neće imati šta drugo da radi nego da gricka travu.

Stomačni problemi

Zašto psi jedu travu?

Neki stručnjaci veruju da psi pokušavaju sami sebe da izleče tako što jedu određene biljke. To ćete lako primetiti ukoliko vaš pas do sad nije pokazivao interesovanje za travom, a onda odjednom guta velike količine i nakon toga povraća. Ipak, ni u ovom slučaju ne bi trebalo da paničite, jer samo u 10% posto slučajeva kod ovakvog ponašanja u pitanju je stomačni virus.

Ako vam i dalje nije jasno zašto vaš ljubimac gaji ljubav prema travi, nema razloga za brigu. Veterinari smatraju da je ovo sasvim normalno ponašanje i da iako trava nema neke hranljive vrednosti za psa, neće mu ni škoditi. Jedino na šta treba da obratie pažnju je to da ge ne puštate blizu biljaka koje su prskane, jer pesticidi i herbicidi zaista mogu naškoditi zdravlju psa.

Lenka Gatić