Prijava / Registracija
Zašto me se moj pas plaši?

Zašto me se moj pas plaši?

Nažalost, nije retkost da se pas boji sopstvenog vlasnika. Ujedno se, neretko, dešava i to da do takvog straha dođe slučajno, kroz nemar, nepažnju ili neznanje. Međutim, kako su psi životinje pune ljubavi i, po prirodi, odani i spremni da svu svoju radost predaju čoveku, ovakve greške, u odnosu sa psom, mogu da se isprave. 

Kao i kod ljudi, načini na koje životinje reaguju variraju u skalu sa njihovim karakterom, ali, postoje neki uobičajeni obrasci po kojima se lako prepoznaje kako se pas oseća. 

Najčešći znaci da Vas se pas plaši:

Pas izbegava kontakt očima sa Vama;
Uvlači rep između zadnjih nogu;
Saginje glavu (ovakvo ponašanje je svojstveno psima koji su inače stidljivi);
Sakriva se od Vas (i lako se preplaši ili uznemiri Vašim pokretima);
Naglo napušta, tj. beži iz prostorije u koju ste Vi ušli;
Cvili kada mu priđete;
Agresivno laje, reži ili ujeda (ovo je obično odlika pasa koji su inače živčani);
Nakostrešena dlaka (ili krzno) u predelu vrata i leđa;

Ukoliko prepoznajete neke od ovih simptoma kod Vašeg psa, važno je da razumete kako je do njih došlo.

Razlozi zbog kojih Vas se pas plaši i načini na koje se sa time izboriti

Novo okruženje:

Psi koji su iz azila dovedeni u novi dom, u početku,  vrlo lako, mogu pokazivati znake nepoverenja i straha prema novom vlasniku, što je sasvim normalno, posebno ukoliko ranije nisu imali naročito mnogo kontakta sa ljudima. U ovom slučaju je važno da ostanete strpljivi, nežni, dobronamerni i posvećeni u tome da kuci pokažete što više ljubavi, i vremenom će razumeti da mu ne želite zlo, i višestruko će početi da Vam uzvraća uložen trud i pažnju.

Ukoliko ste udomili psa koji je ranije imao vlasnike koji su ga zlostavljali, najbitnije je da se naoružate strpljenjem dok, polako, dajete sve od sebe da novi član porodice oseti što veću ljubav i vrati poverenje u ljude, a za ostalo će se pobrinuti vreme.

Iznenadna promena u ponašanju – ukoliko je Vaš pas tek u poslednje vreme počeo da pokazuje strah od Vas, čega ranije nije bilo, ovo su najčešći razlozi za to:

Nenamerna povreda. Dešava se da slučajno, u nepažnji, nagazimo kuci na šapu ili repić, što nas ponekad povredi možda više nego njih same. Psi nisu zlopamtila i neće početi da Vas mrze ukoliko se nešto ovako dogodi. Kada se ovakva nezgoda dogodi, najbitnija je Vaša reakcija. Ukoliko počnete da vičete, ukoravajući sebe zbog nepažnje, ili ljubimca jer se zadesio tu, on će pomisliti kako je nešto pogrešio i vrlo lako se može prestrašiti. Zbog toga je najbolje da, u takvim situacijama, nežno pomazite psa kako bi znao da niste ljuti. Tada će taj incident vrlo lako zaboraviti.

Batine tokom ,,treninga“. Ukoliko ste psa, u pokušaju da ga naučite nekim novim trikom, ili da mu pokažete da je uradio nešto što ne treba, istukli, vrlo je lako moguće da ga je to, uslovno rečeno, istraumiralo, zbog čega je kasnije počeo da Vas se plaši. Batine se ne preporučuju u vaspitavanju psa (pored mogućih fizičkih posledica) najviše zbog toga što čine više lošeg nego dobrog, po psihičko zdravlje Vašeg psa. Zato se trudite da što nežnije postupate sa Vašim mezimcem i da mu date vremena da nauči ono što želite (uz vreme mu dajte i mnogo ljubavi, jer to sigurno zaslužuje).

Ispada da iskrena ljubav i pokazivanje pažnje ipak mogu da reše dosta problema i, isto tako, da ih spreče. Ukoliko ste spremni da Vašem ljubimcu poklonite dodatnu negu, posetite našu online prodavnicu ili nas uživo pronađite u našem pet shopu na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59, gde se nalazi širok asortiman stvari koje će uveliko poboljšati kvalitet života Vašeg ljubimca. Vidimo se!