Prijava / Registracija
Zašto mačke vole ribu?

Zašto mačke vole ribu?

Koliko smo se samo puta zasmejali kada smo na ekranima gledali mačku koja po svaku cenu želi da se domogne ribice dok u miru pliva akvarijumom? Nekako su te scene smotanog lova, poput jurnjave psa i mačke, mačke i miša, pa i neuspešan atentat na akvarijum, postale siguran put ka zabavljanju publike. Svakako, mačkama nije u cilju da nas zasmeju, već nešto sasvim drugo. 
Kako to da toliko vole ribu iako ne podnose vodu?
Ne postoje jasna naučna objašnjenja zbog kojih mačke toliko vole da love i jedu ribu. Zbog toga ćemo se upoznati sa nekim od najpoznatijih teorija koje pokušavaju da objasne ovu pojavu.

Istorija

Zanimljivo je to da naše, pitome, mačke vrlo verovatno svoju ljubav prema ribi nisu razvile prirodno. Naime, smatra se da domaće mačke potiču od afričkih divljih mačaka i da je njihovo pripitomljavanje počelo pre oko 10 000 godina. Kako su poreklom iz Afrike, gde su, u pustinjama, lovile zečeve, miševe, pacove, katkad i ptice i gmizavce, jasno je da nisu imale naročit kontakt sa ribom.
Kako neki istoričari tvrde, Egipćani su odgovorni za pripitomljavanje mačaka, što je dovelo do preokreta. S obzirom na to da su želeli da zadrže mačke što bliže svojim domovima i usevima, zbog velikih šteta koje su činili glodari, veruje se, da su mačkama nudili ribu kako bi ih privoleli da ostanu. 
Međutim, to je bilo davno. Koji je razlog da i posle toliko vremena mačke nastave da vole ribu?

Laka hrana
Iako izgleda kao da ne mogu da joj odole, mačja ljubav prema ribi je vremenom stečena. Budući da su hiljadama godina živele uz ljude, moguće je da su ribu vremenom zavolele i prihvatile upravo zbog toga što im je praktično bila servirana na tacnu, bez da su išta morale da urade kako bi je dobile.
Uz to, moguće je da ,,pecanje“ ribe mačkama predstavlja neku vrstu zabave jer svi znamo da ne mogu da odole stvarima koje se migolje.
Miris i ukus

Mačke su životinje koje imaju potrebu za hranom obogaćenom proteinima. U tom pogledu, riba je veoma dobra jer je dobar izvor masti, omega-3 masnih kiselina i proteina. Takođe, jak miris ribe, za neke ljude neprijatan, je ono što dodatno privlači mačke, posebno zbog toga što mirise osećaju znatno jače nego ljudi. Mnogi veruju i u to da će mačke, baš kao i mi, radije jesti ukusnu hranu, što takođe može biti razlog zbog kog naročito vole ribu.

Da li bi mačkama trebalo davati ribu?
Kao što je već navedeno, riba je odličan izvor hranljivih materija i na sve to je nešto što mačke vole da jedu. U redu je mački dati ribu s vremena na vreme, jedino treba voditi računa da ishrana mačke bude raznovrsna, jer sama riba neće biti dovoljna. 
Takođe, treba da imate na umu da, iako je retkost, mačke mogu biti alergične na ribu, zbog čega treba biti pažljiv. 
Da je Vaša mačka čitala ovaj tekst sa Vama, zasigurno bi ogladnela! Zbog toga, učinite joj uslugu i posetite nasu online prodavnicu gde možete pronaći hranu i opremu izuzetnog kvaliteta. Uz to, ukoliko više volite šetnje, možete nas posetiti i u našem pet shop-u, na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Vidimo se!