Prijava / Registracija
Zašto mačke ne vole vodu?

Zašto mačke ne vole vodu?

Opšte je poznato da mačke ne vole da se kupaju. Kada se pokvase, osećaju se ugroženo, nemoćno i nemaju kontrolu nad sobom. Postoji samo jedna vrsta mačke koja obožava vodu. U pitanju je turska Van mačka, nazvana po Van jezeru. Međutim, sve ostale rase beže od kupanja i kiše glavom bez obzira!

Pre svega, genetske predispozicije su zašlužne za ovo. Ni velike mačke poputa lava ili leoparda ne vole vodu, jer iz vode vrebaju grabljivci poput krokodila, pa se pametne mačke drže podalje od opasnosti.

Većina domaćih mačaka ipak voli da se igra vodom. To podrazumeva umakanje šapa u vodu, prskanje, a neke će čak staviti i glavu ispod slavine kada su velike vrućine. Ipak, velika je razlika između toga da pokvase šape i glavu, a potpuno druga da pokavase celo telo. Posebno ako ih neko nasilno ubaci u vodu.

Kako je onda okupati?

Za razliku od pasa, mačkama je kupanje gotovo nepotrebno jer se čiste same. Međutim, ako se posebno uprlja, morate je suočiti sa najvećim neprijateljem -vodom. Najbolje bi bilo da nakvasite peškir mlakom vodom i obrišete je. Na kraju je obrišite mekim i suvim peškirom, ili prosušite fenom za kosu.

Zašto mačke ne vole vodu?Ako je baš neophodno detaljnije pranje, ubacite je u kadu ili lavor sa mlakom vodom i polako je kvasite, pustivši je da se navikne. Ako to bude dobro podnela, polivajte je vodom, istovremeno trljajući je šamponom za mačke. Na kraju dobro isperite šampon kako joj ostaci ne bi iziritirali kožu, ili ušli u usta kada se sledeći put bude čistila lizanjem.