Prijava / Registracija
Zašto mačke jedu travu?

Zašto mačke jedu travu?

Mačka je životinja koja krije mnogo tajni, ali to je samo jedan od razloga zašto je volimo! Ipak, jedna posebna pojava pokreće mnoga pitanja i nedoumica kod vlasnika: Zašto mačke jedu travu? U nastavku teksta odgovaramo na ovo često pitanje.

Značaj trave za mačke


Veoma jednostavna, ali nazamenjljiva za mačku! Koliko god da to delovalo čudno, trava u mačjoj ishrani ima nekoliko uloga:
  • Izvor folne kiseline - ova materija je veoma važna za pravilno funkcionisanje tela mačke i pomaže u proizvodnji hemoglobina (proteina za koji se vezuje kiseonik u krvi).Nakon majčinog mleka, trava je za mačku najveći izvor ove kiseline.
  • Prirodni laksativ - trava kod mačaka potpomaže varenje i podstiče nagon za povraćanjem, što je najbolji način da se mačka oslobodi progutanih dlaka, nesvarenih delova hrane ili nekih namirnica koje joj ne prijaju.
  • Pomaže kod varenja.

Naime, poznato je da su mačke velike čistunice i da uglavnom same vode računa o svojoj higijeni, i izgledu svog krzna. Tokom ovih seansi gruminga, kod mace se nakupe smotuljci dlaka koje ona izbacuje samo kašljem. To zna svaki vlasnik mačke i sugurno ste i vi nailazili na ove “tragove” po stanu.


Međutim, kada klupka dlaka dođu do želuca, jedini način da ih mačka izbaci je da ih povrati. To postiže tako što proguta travu koja joj golica stomak i podstiče ovaj nagon. Dakle, maca ne žvače travu jer potreba za njom nije prehrambenog tipa.OPREZ: Mačke ne znaju koja trava je za njih, a koja je otovna. Sklonite mačku sa mesta gde mislite da je trava izuzetno prljava, ili možda poprskana pesticidima.

Mačka povraća kada pojede travu - da li to treba da vas brine?


Sama pojava konzumiranja trave kod mačaka izaziva čuđenje, ali sve postane još luđe kada vaša mačka povrati. Da li je to normalno? Da li ova radnja njoj prija? Malo smo ispitali ovu problematiku.

Ne postoje nikakvi zvanični dokazi i istraživanja o tome da li mački prija kada povrati nakon ishrane travom. U svakom slučaju, ono što smo i u praksi videli je da one to često rade. Da li to treba da nas brine?


Povraćanje kod mačaka je idealan način da se izbace sve nesvarene, često štetne materije iz želuca mačke. Ovaj čin je svakako olašavajući za njih i dosta im pomaže - naročito ako je reč o mački koja živi napolju. Ona ovako izbacuje materije kao što su kandže i perje, od životinje koju je ulovila. To za nju može biti samo blagotvorno.

Nismo ni izbliza otkrili sve nedoumice u vezi sa mačkama i njihovom ishranom. Ono što je važno je da pratite opšte preporuke za količinu i vrstu hrane koju dajete vašoj ljubimici (hrana za starilisane mačke, hrana za mačke sa osetljivim sistemom za varenje). Sva kvalitetna suva i vlažna hrana za mačke dostupna je i u našoj onlajn prodavnici.