Prijava / Registracija
Zašto mačke beže?

Zašto mačke beže?

Upoznati smo sa time da mačke, uprkos svoj njihovoj ljubavi prema nama, ne mare naročito za konstantno ostajanje uz svoje vlasnike, već vole da ponekad slobodno prošetaju po okolini, i deluje kao da mi ništa ne možemo da uradimo povodom toga. Ljudi su pokušali da smisle načine kako da zadrže mačku u svom domu, počevši od potpunog zatvaranja vrata i prozora, pa do pokušaja implementacije ogrlice i povoca na mačke, ali, nekako, ove, avanture željne, životinje uvek nađu put napolje. U nastavku slede neki od najčešćih razloga zbog kojih mačke deo dana provode lutajući po okruženju.

Instinkt za lov

 Kao što smo više puta navodili, mačke su životinje željne lova i ,,akcije“. Ukoliko se desi da u svom domu nemaju dovoljno izvora zabave ove vrste, poput jurnjave za laserom ili sličnih ,,igara“, Vaša mačka će poželeti da tu zabavu oseti na nekom drugom mestu. Zbog toga je važno da posvetite vreme svojom ljubimcu svakog dana, uprkos obavezama i umoru, posebno ukoliko znate da je Vaša maca po prirodi živahna. 
Takođe, ukoliko mačka oseti da se u blizini nalazi mnogo glodara (poput miševa), vrlo je moguće da će, instiktivno, redovno vrebati to mesto.

Stres

Mačke imaju tendenciju da sporije prihvataju promene u okolini u kojoj žive. Promene poput: renoviranja, selidbe ili dolaska novog člana porodice (bio to partner, beba ili novi ljubimac), mogu stresno da utiču na mačku – koja, u potrazi za nekom vrstom ,,opuštanja“, može početi da se šeta po okolini i istražuje je.

Instinkt za parenjem

Ukoliko Vaša mačka nije sterilisana, lako je moguće da svoj dom napušta u potrazi za partnerom.

Proširenje porodice

Takođe, kao posledica prethodne stavke, mačke mogu da napuste dom kako bi se u miru i izolovane od svih i omacile. Ovo se vrlo često dešava, posebno ukoliko vlasnici, zbog obaveza ili nekih drugih razloga, ne primete da je njihova mezimica skotna. Zato, vodite računa o svakoj promeni ponašanja i izgleda Vašeg ljubimca.

Bolest

Mačke, kao i dosta drugih životinja, teže ka tome da se osame poslednjih dana svog života. Teško je misliti o tome, ali, ukoliko znate da je Vaša mezimica već stara ili se dugo bori sa bolešću i da ujedno neprestano izlazi iz kuće, bilo bi lepo da joj posvetite trunku više pažnje i provedete sa njom što je više vremena moguće.

Radoznalost

Ovo je jedan od najčešćih razloga za lutanje naših mačaka, premda o njemu nema šta mnogo da se kaže. Prosto, postoje mačke koje su rođene avanturiste i vole da istražuju svet oko sebe!

Naravno, ovakvi  iznenadni izlasci iz kuće mogu da nas plaše i čine zabrinutima, jer nikada ne znamo šta im se može dogoditi, ali ukoliko uspemo da shvatimo uzroke ovim riskantnim šetnjama, možemo ih sprečiti i smisliti neku kućnu alternativu, tako da, i mačka i mi, budemo zadovoljni. Ukoliko želite da svojoj maci priredite sjajnu zabavu, užitak i mir, posetite našu online prodavnicu ili naš pet shop-u na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59 i tamo pronađite sve što joj je potrebno! Vidimo se!