Prijava / Registracija
Zašto mačka neće da se druži sa mnom?

Zašto mačka neće da se druži sa mnom?

Kada dođete kući sa posla, očekujete da vaša mačka odmah dođe da se pomazi i pozdravi i na neki način očekujete da vidite da se i ona vama obradovala koliko vi njoj?

Ljudi imaju običaj da gledaju na sebe kao na centar sveta i često sve što neko uradi, misle da je u nekakvoj vezi sa njima. Recimo, ako pas obavi nuždu na tepihu dok mi nismo kod kuće, verovatno ćemo pomisliti da je on to uradio da bi nam se osvetio jer smo ga ostavili samog.

Tako je i sa macama -ako neće da me pozdravi, nisam joj ni nedostajao, što znači da me ne voli -pomisliće većina nas. Najgore što u ovakvoj situaciji možete da uradite je da jurite svog ljubimca po kući i dok se ona očajnički trudi da se otrgne iz vašeg zagrljaja, pokušavate da je mazite.

Prema najnovijim istraživanjima, vaša mačka misli da ste i vi mačka, samo znatno veća mačka. Naime, one se pozdravljaju sa nama na isti način kao sa svojom vrstom - podignutim repom i trljanjem o nogu.

U mačijim društvima, ovaj performans obično izvode manje mačke tako što se udvaraju većim “primercima” ili to čine mačići, koji se dodvoravaju majci i drugim starijim rođacima, ili pak ženke mužjacima. Dakle, sve ukazuje na to da je pravilo da manje mačke na ovaj način pokazuju privrženost većim, te da na taj način poručuju da žele prijateljski odnos.

Kako bismo imali dobar odnos sa mačkama, veoma je važno da naučimo da komuniciramo sa njima i razumemo njihovo ekcentrično ponašanje. Zato je dobro znati da ćemo sa mačkama imati bolji odnos ako ih pustimo da preduzmu prvi korak.

Mnogi ljubimci moraju prvo da sprovedu svoj ritual -podignut rep i maženje uz nogu kako bi se osećale slobodnije, a ukoliko vlasnik prvi nasrne na svog ljubimca to bi ih moglo uplašiti pa će im trebati više vremena da se opet opuste.

Zato budite strpljivi i sačekajte da ona vama prva priđe ili makar nemojte da je grlite dok ona ne podigne prva rep.