Prijava / Registracija
Zašto vam mačka donosi svoj "ulov"

Zašto vam mačka donosi svoj "ulov"

Znamo da volite vaše mačke i sigurno ste do sada navikli na njihovo čudno ponašanje. Međutim, postoji nešto što vas stvarno nervira: donošenje živih, poluživih ili mrtvih “ulova” kući - direktno vama. Zašto to one rade čitajte u nastavku.

Psihologija mačaka - kako nas gledaju


Nasuprot pasa koji nas gledaju kao neko više biće, mačke ipak sebe smatraju ravnim nama. Zapravo, istraživanja pokazuju da nas mačke gledaju kao, verovatli ili ne, velike mačke

Kako ovo možemo da vidimo u svakodnevnom životu? Pokušajte samo da se prisetite kako se vama vaša mačka ponaša u vašoj blizini: kao da je ona centar sveta, kao da vi niste onaj koji je hrani i kao da vi delite stan a ne da je ona “gost”. Baš to potvrđuje da vas ona smatra sličnim bićem, pa čak i da misli da je dominantnija.


Ako imamo ovo u vidu, osvrnućemo se i na još jedan aspekt kada psihologija mačaka dolazi do izražaja. Prisetimo se da su mačke po prirodi lovci. Iako je ova umiljata životinja već 10.000 godina pripitomljena, ona i dalje nije izgubila svoje lovačke, mesožderske porive.

Mame mačke u divljini uče svoje mačiće kako da se snalaze u spoljnom svetu, kako da love, da budu spretne i kako da budu uvek korak ispred plena. Zapamtite ovo, vratićemo na se na ove činjenice u narednom odeljku.

Donošenje ulova - poklon ili nešto drugo?


Sada kada smo se malo podsetili opšte istorije mačaka, možda možemo da damo odgovor zašto one donose ulov kući, iako imaju dovoljno hrane u svojim činijama.

Osnovne pretpostavke su:

  1. donose nam poklon jer nas vole,
  2. misle da smo nesposobni pa ne umemo sami da uhvatimo “ručak”,
  3. to je u njihovoj prirodi i ne znači ništa.

Prema rečima stručnjaka, istina je između druge i treće stavke. Sterilisane mačke koje držimo u domovima nemaju na koga da prenesu svoj talenat u lovu, pa ga pokazuju nama. Takođe, imajući u vidu da nas one smatraju mačkama, moguće je da misle da nismo baš spretna mačka čim ne donosimo niti jednog jedinog miša kući!

Zažmurite na čudne navike vaših mačaka i priuštite im samo najbolje. Sve za mačke možete pronaći u našoj onlajn prodavnici!