Prijava / Registracija
Zašto je važna dresura pasa?

Zašto je važna dresura pasa?

Koliko god pasa da imate i koje god oni bili rase, valja uvesti malo reda i discipline u njihovo ponašanje. Dresura pasa možda deluje kao dugotrajan proces namenjen isključivo rasnim, i/ ili psima za izložbu, ali u praksi svaki pas treba da nauči bar neke manire i trikove. Više o tome zašto je važna dresura pasa čitajte u nastavku teksta.

Šta je dresura pasa i ko je sprovodi?


Dresura pasa predstavlja obuku pasa da na datu komandu realizuju određenu radnju. Iako vlada mišljenje da je dresura moguća jedino od rane mladosti psa, istina je da i stariji psi mogu da nauče trikove - samo je potrebno malo više ponavljanja i strpljenja.

Dresuru pasa sprovode instruktori obuke pasa i što je instruktor iskusniji, to bolje! Međutim, to nije presudno za odabir dresera - najvažnije je ipak da on ima dovoljno strpljenja i ljubavi prema psima.

Instruktora obuke pasa možete unajmiti u okviru neke škole za dresuru, ili pak pojednično, za pojedinačni rad. Možete ga pronaći na nekoj od platformi za pronalaženje dresera, trenera i grumera kao što je GogoDogo.


Prednosti dresure pasa


Dresura ima niz prednosti za vašeg ljubimca. Najvažnije 3 su:

  1. Socijalizacija - dresiran pas će se uglavnom lakše “upoznavati” sa drugim psima, što će olakšati kasnije druženje i generalno ponašanje psa van doma.
  2. Vaspitanje - maniri su važni kod psa kao i kod čoveka! Naučite ljubimca kada i gde sme da vrši nuždu, šta sme i ne sme da dira i kako da se ophodi prema drugim psima i ljudima.
  3. Zabava i održanje forme - dresura nije samo trening psa, ona je i neki vid igre! Psu uvodite nove aktivnosti, izazove i vežbe i to će u njemu probuditi duh vođe ćopora.


Uloga poslastica kod dresure pasa


Dresura pasa ima 2 važna elementa koja će predstavljati deo gotovo svake vežbe ili trika. To je reagovanje na klik i nagrada za uspešno obavljen zadatak. Kao nagradu, vrednim “vežbačima” se najčešće daju poslastice za pse.

U našem ranijem tekstu “Poslastice za pse: Zamena za hranu ili pomoć kod dresure” pisali smo baš o ulozi ovih namirnica u procesu dresure. Sistem nagrađivanja uz pomoć poslastica svakako je neizostavan kod treninga pasa svih rasa i bilo koji cilj dresure da je u pitanju.

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnom hranom za pse, opremom za vašeg ljubimca ili možda za poslasticama, sve to možete pronaći u našoj online prodavnici za ljubimce