Prijava / Registracija
Zašto je dobro psu dati jaje?

Zašto je dobro psu dati jaje?

Svi znamo da jaja treba jesti umereno, da bi žumanca trebalo izbegavati, naravno ukoliko brinemo za svoj nivo holesterola ili se plašimo mogućnosti da se zarazimo salmonelom. Međutim, sve ovo ne važi kada su psi u pitanju. Jaje je jedan od najkompletnijih obroka koje možete dati svom psu!

Sadrži proteine, vitamine i minerale

Ukoliko obratimo pažnju na biološku vrednost proteina u hrani (vrednost kojom se meri koliko dobro telo može da apsorbuje i iskoristi protein) videćemo da jaje ima biološku vrednost između 90 i 100 procenata. Poređenja radi, riba ima biološku vrednost oko 88%, a teletina 77%.

Belance izaziva enzimske inhibitore

Istina je da belance sadrži enzimske inhibitore koji mogu da utiču na varenje, posebno veoma mladih ili starih pasa. Međutim, to samo znači da jaja ne treba da budu osnovna hrana vašeg psa, ali dati mu nekoliko jaja nedeljno je potpuno bezbedno.

Zašto je dobro psu dati jaje? - Apetit shop

Belance izaziva deficijenciju Biotina

Belance sadrži avidin koji sprečava apsorpciju Biotina, vitamina B grupe, koji je veoma važan za razvoj ćelija, metabolizam masnih kiselina i zdravu kožu i dlaku. Nedostatak Biotina je veoma retka pojava i bila bi potrebna ekstremna količina jaja da bi došlo do deficijencije. Žumance je zapravo veoma bogato Biotinom, tako da dok god dajete psu celo jaje, nema razloga za brigu.

Ljuska od jajeta

Najolje bi bilo da svom ljubimcu dajete celo jaje, sa sve ljuskom i to nekuvano. Ljuska je bogata kalcijumom. Možete ljusku i samleti i posipati po drugoj hrani svog psa, jer pola kašičice ovakvog praha sadrži i do 900mg kalcijuma.

Kada je izbor jaja u pitanju, uvek se opredelite za domaća i ne zaboravite da ih dobro operete pre nego što ih servirate ljubimcu.