Prijava / Registracija
Zanimljive činjenice o morskim prasićima

Zanimljive činjenice o morskim prasićima

U ranijem tekstu smo rešili nedoumicu oko toga da li postoje, i ako postoje, koje su razlike između morskog praseta i hrčka. Sada ćemo se posvetiti zanimljivostima koje odlikuju morske prasiće, poznate i kao zamorci.
#1 Kao i većina životinja koje po prirodi nose žig plena, morski prasići, odmah po rođenju stiču sposobnost hodanja, a nakon samo 3 nedelje mogu da se osamostale.
#2 Zamorci mogu da progledaju čak 14 dana pre rođenja, dok su još uvek u majčinom stomaku.
#3 Ovi neodoljivi glodari se rađaju sa zubima koji im tokom života neprestano rastu.
#4 Kada smo kod života morskog praseta, u savršenim uslovima, mogu da žive i do 7 godina.
Da li ste znali? Najstarije, zabeleženo, morsko prase, po imenu Snowball (snežna grudva), je bilo staro 14 godina i 10 meseci, čime je zasluženo dobilo mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.
#5 Morski prasići nisu ljubitelji dremanja, što dovodi do toga da su aktivni i do 20 sati dnevno. Najaktivniji su u periodu zore i sumraka.
#6 Usled tolike količine aktivnosti, rodila se i potreba za istraživanjem. Zamorcima je potreban, u odnosu na njihovu veličinu, veliki prostor u kome mogu da se kreću, istražuju i u kome se nalaze mali tuneli, igračke i jazbine koje mogu da ispituju. 
#7 Premda su aktivni i vole da istražuju, ove male životinje uvek moraju da budu na oprezu, zbog toga što predstavljaju plen mnogim grabljivicama. Imaju tendenciju da se, kada se uplaše usled novog i nepoznatog prostora ili zvuka, u potpunosti zalede, odnosno, ostanu nepomični u mestu. To je još jedan razlog zbog kog im je potreban pristup raznim skrovištima i tunelima.
#8 Možda zvuči kontradiktorno, ali ovi mališani nisu preterano okretni ni spretni. Nisu dobri u penjanju niti su preterano razgibani. Više vole da se sakrivaju i da pažljivo istražuju nove prostore.
Najčešće greške u gajenju morskih prasića možete pogledati ovde.
#9 Veoma su pametni. Vrlo dobro pamte prostor u kome se nalaze i sećaju se naučenih puteva do hrane i po nekoliko meseci.
#10 Morski prasići nemaju isti broj prstiju na prednjim i zadnjim nogicama. Naime, na prednjim nogama imaju 4, dok na zadnjim imaju 3 prsta, što je i razlog zbog čega su loši penjači.
#11 U Švajcarskoj je zakonom zabranjeno držati jedno morsko prase, a u ovom tekstu možete saznati i zašto.
#12 Zamorci komuniciraju uz pomoć 11 različitih zvukova, u skladu sa tim u kakvoj se situaciji nalaze.
#13 Kada su srećni znaju da skakuću gore-dole, što podseća na pucketanje kokica, pa se zbog toga ta osobina popularno naziva ,,popcorning“.
#14 Zečevi i morski prasići, zbog specifičnog oblika glave, mogu da vide skoro 360 oko sebe.
Ukoliko imate morsko prase i želite da mu obezbedite neophodnu i kvalitetnu opremu i hranu, posetite našu online prodavnicu. Ukoliko više volite da kupujete uživo, posetite nas u našem pet shop-u na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Vidimo se!