Prijava / Registracija
ZAČINJENO – DA ILI NE?

ZAČINJENO – DA ILI NE?

Koji začini su dobri I sigurni za pse? Mnogi vlasnici u svojoj ishrani koriste različite začine pa ste se sigurno zapitali da li bi neki od njih mogao da se svidi I ljubimcu. Da li psi smeju da jedu bosiljak? Ili, recimo, cimet? Da li je bezbedno dodati im malo kurkume u ishranu? Biljke se koriste i sveže i sušene. Malim psima se stavlja prstohvat, dok se većim psima može ubaciti i cela kašičica.
Ovo su začini I biljke koje psi smeju da konzumiraju, čak su I vrlo preporučljive. Evo I zašto.

1. Bosiljak - Ovaj začin može da pomogne u sprečavanju tumora, bori se protiv slobodnih radikala, dobar je u sprečavanju dijabetesa. Štiti jetru I smanjuje različite bolove I upale. Takođe je dobar za pse koji imaju problema sa artritisom.

2. Korijander - Korijander pomaže kod stomačnih tegoba, probave, gasova. Ima anti – parazitsko dejstvo I vrlo je efikasan kod detoksikacije organizma. Oprez: izbegavajte da dajete ovu biljku psu koji očekuje štence jer može prouzrokovati prevremene kontrakcije.

3. Cimet - Cimet je odličan za regulisanje krvnog pritiska, a kao I bosiljak deluje na različita zapaljenja u organizmu I može da pomogne u borbi sa tumorima. Takođe, štiti srce I sprečava mnoga srčana oboljenja. Smanjuje rizik od Alchajmerove I Parkonsonove bolesti kod ljudi, ali I sličnih stanja kod pasa.

4. Mirođija - Za pse koji su u “teranju” mirođija je dobra jer pomaže u regulisanju ciklusa. Odlična je za pse koji često imaju dijareju. Pomaže u borbi sa bakterijama, gljivicama I različitim mikrobima.

5. Morač - Pomaže kod izbacivanja toksina iz organizma. Psima koji često imaju problema sa zatvorom I gasovima morač može da pomogne. Tokom laktacije, povećava količinu mleka.

6. Đumbir - Dobar je za mučninu I osetljiv stomak. Jača organizam I poboljšava imunitet. Pomaže kod bolova koji su povezani sa osteoartritisom.

7. Nana - Pomaže rad creva, dobra je za bolje varenje, sprečava dijareju I smanjuje gasove.

8. Ruzmarin - Ova biljka je veoma dobra za pse jer sadrži dosta gvožđa, kalcijuma i vitamina B6. Ruzmarin je takođe dobar antioksidans. Iako je bogat gvožđem on ne može da se koristi kao suplement.

9. Peršun - Još jedna lisnata biljka koja se veoma često viđa kao ukras na našim tanjirima, je veoma dobar izvor flavonoida, antioksidanasa i vitamina. Takođe sadrži karoten i likopen. Najčešće se dodaje zbog osvežavanja daha, ali i za umirenje stoačnih tegoba. Ova biljka se veoma dugo koristi u psećoj ishrani.

I za kraj, začin koji takoreći svakodnevno koristimo u kuhinji - origano. Potpuno bezbedan I siguran za pse, naravno u manjoj količini. Glavna karakteristika – antibakterijsko dejstvo. Ova netoksična biljka se koristi da pomogne digestivnim problemima kod životinja kao što su proliv i gasovi.