Prijava / Registracija
Tri želje ili pamćenje od tri sekunde? Zlatne ribice

Tri želje ili pamćenje od tri sekunde? Zlatne ribice

Za zlatne ribice vezujemo mnogo mitova i priča zbog čega su definitivno najpoznatije i najtraženije akvarijumske vrste. Ove ribice su veoma zahvalne za odgajanje jer se dobro prilagođavaju godišnjim dobima kao i okruženju u kojemu se nalaze druge vrste ribica. 
Životni vek zlatne ribice
Ova vrsta u idealnim uslovima može da doživi duboku starost i do 40 dogina. Ovo zvuči neverovatno, posebno zbog toga što je većina vlasnika ove vrste svedočila nečemu potpuno drugačijem. Radi se o tome da vlasnici često pogrešno shvate kada im se kaže da ovim ribicama ne treba previše nege i zbog toga neretko zanemare potrebe ove životinje. Važno je da se, pre nego što nabavimo zlatnu ribicu, edukujemo o uslovima u kojima ona treba da živi
Zlatne ribice i zaleđena voda
Neverovatna činjenica, za koju ne znaju svi, je ta da zlatne ribice mogu da prežive i u vodi čija je temperatura ispod nule. To rade tako što padnu u hibernaciju, ali samo pod uslovom da imaju mnogo kiseonika. Ta njihova sposobnost nije nešto sa čim bismo trebali da eksperimentišemo, već je naša dužnost da ljubimcu stvorimo što prijatnije uslove za život.
Zlatne ribice na festivalima
Poznato je da su se zlatne ribice širom sveta poklanjale ili osvajale na raznim karnevalima. Međutim države poput Italije i Engleske su zabranile ovaj vid nagrađivanja jer se smatra nehumanim.
Pamćenje zlatnih ribica
Sigurno je svako od nas barem jednom u životu čuo rečenicu: ,,Ima pamćenje kao zlatna ribica“. Ta fraza je nastala kao posledica verovanja da pamćenje zlatne ribice traje tri sekunde. Realnost je potpuno suprotna. Zlatne ribice imaju pamćenje bolje od mnogih riba. One u memoriji mogu da zadržavaju razne boje, zvukove, elemente kao i osobe koje ih hrane čak do tri meseca. Vremenom će ribica zapamtiti ko joj je vlasnik i u njegovom prisustvu će biti slobodna toliko da će bez straha jesti iz njegove ruke.
Zlatna ribica i tri želje
Ovo je zasigurno najzastupljeniji i, samim tim, najpoznatiji mit o zlatnim ribicama. Mit o sposobnosti zlatne ribice da ispuni tri želje dolazi iz Puškinovog dela ,,Bajka o ribaru i zlatnoj ribici“ koju smo svi čuli. Međutim, to nije jedini izvor verovanja da ove ribice mogu da nam ostvare snove. Postoji stara legenda koja kaže da zlatne ribice ispunjavaju želje posebnim ljudima. Da li vas zlatne ribice smatraju ,,posebnim“ možete proveriti tako što ćete stati ispred akvarijuma i ako one doplivaju do vas znači da su spremne da vas usreće, pa vi brzo zamislite želju, jer nikad se ne zna.
Posetite našu online prodavnicu, poručite sve što je potrebno i što će još više usrećiti vašu ribicu, ko zna, možda Vam iz zahvalnosti ispuni neku želju, a mi ćemo sve to poslati na kućnu adresu. Ukoliko više volite da kupujete uživo, posetite nas u našem pet shop-u na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Vidimo se!