Prijava / Registracija
Tri velika P - Psi, Putovanja i Praznici

Tri velika P - Psi, Putovanja i Praznici

Bliži se vreme zimskih praznika i odmora. Više od trećine vlasnika pasa, svoje ljubimce vodi na put ili u goste kod prijatelja, rođaka koji žive u drugom gradu ili drugoj državi. Ako i vi spadate u ovu grupu, nadamo se da će vam sledeći redovi pomoći da sve protekne kako treba. Za vas, psa ali i one koje ćete posetiti.

1. Nezavisno od toga da li ćete poneti jednu, dve ili više torbi na put, ne zaboravite da spakujete i stvari za psa. To podrazumeva hranu, posude, krevetac ili omiljeni jastuk i obavezno neku igračku. Takođe, nije bitno ni da li kod prijatelja ili rođaka ostajete par dana ili koju nedelju, ljubimac će sve lakše podeti ako u novom okruženju ima stvari na koje je navikao i koje su mu bliske.

2. Vi ćete svakako poneti dokumenta - ličnu kartu, pasoš, zdravstvenu knjižicu. To isto važi i za vašeg psa. Ako je ljubimac na određenoj terapiji, ponesite i lekove. Nemojte da dođete u situaciju da, ako ih zaboravite, “jurite” veterinara ili apoteku u drugom gradu ili državi.

3. Za vreme božićnih i novogodišnjih praznika često preterujemo s hranom. Probajte da izbegnete i da se vaš pas prejeda. Zamolite vaše domaćine da ne daju dodatnu klopu. Parčence mesa neće naškoditi ali ako svi gosti daju “po malo od ovoga ili onoga”....vrlo je verovatno da će pas imati problema sa stomakom, možda će povraćati ili dobiti dijareju. Ni vama neće biti prijatno ako vaš ljubimac to uradi na npr novom tepihu koji su domaćini kupili za praznike.

4. Ako putujete kolima i put traje duže, možda celu noć, nemojte zaboraviti da kada pravite pauze ona je potrebna i vašem psu. I on mora da “ide u toalet” ali i da “protegne noge”. Kraća šetnja prijaće svima. Možda ćete biti previše umorni za dalju vožnju, pa ćete poželeti da prenoćite u nekom motelu. Zbog svega ovoga, probajte da vas ne mrzi da se pre polaska raspitate koji su objekti na putu do konačnog odredišta pet frendli, ali i koliko to košta. Jedna noć u kolima, naravno, može da se podnese. Ali, velike su šanse da se probudite nervozni i umorni - i vi i pas. Ako se vaš pas plaši grmljavine, a jaka kiša i nevreme vas zatekne u putu, bolje je da stanete negde dok sve ne prođe ili se pas ne smiri. Veterinari napominju da nikako nisu za sedaciju psa ukoliko ne postoji veterinarski nadzor tokom puta. U veterinarskim ambulantama i apotekama mogu se kupiti medikamenti koji imaju umirujuće dejstvo. Ne vole svi psi dugu vožnju kolima, nekim ljubimcima biće i prva vožnja, ako je to slučaj i sa vašim, može se desiti da povraća u automobilu. To znači - nikako punog stomaka na put. Izbegavajte da mu dajete hranu bar tri, četiri sata pre nego što krenete. Ali obavezno ponesite vodu.

5. Psu u transporteru mnogo će biti udobnije i lakše će podneti put ako mu unutra ostavite omiljenu igračku, poslasticu i ćebence ili neki manji pokrivač. Prilikom kupovine izaberite kavez koji će odgovarati veličini i konstituciji vašeg ljubimca, da pas u njemu može relativno bez problema da se okrene, ispravi ili “namesti” za spavanje. Pre nego što krenete na put, dozvolite ljubimcu u kući da "upozna" transporter i navikne se na njega. Poželjno je i da se nekoliko puta provozate zajedno kako bi se koliko - toliko navikao na privremenu kućicu. I ne zaboravite, putovanje i odlazak u goste i njemu treba da bude prijatan i lep događaj!