Prijava / Registracija
Te preslatke ptice: Vodič za gajenje tigrica

Te preslatke ptice: Vodič za gajenje tigrica

U našem ranijem tekstu Vrste ptica koje su dobre kao kućni ljubimci, naveli smo tigrice kao jedne od najboljih opcija za ljubimce, kada je reč o pticama. Kakve su tigrice kao kućni ljubimci, kao i kako izgleda gajenje tigrica, čitajte u nastavku ovog teksta.

Gajenje tigrica - karakter i osobine


Tigrica predstavlja jednu od najpopularnijih vrsta papagaja, ali i ljubimaca generalno. Ona je vesele prirode, voli da uveseljava život svojim vlasnicima i veoma je aktivna.

Kada je reč o karakteru, tigrice su veoma društvene i dobro funkcionišu u paru - naročito ako su često same kod kuće. Usamljena tigrica može čak i da se razboli od tuge i krene da ćupa svoje perje sa krila i repa.

Gajenje tigrica je prava radost, jer su one prilično živahne i radoznale, a dobre su i sa decom. Obično žive od 10-14 godina.

Ono što tigricu čini veoma pogodnom za držanje kod kuće je to što je veoma laka za gajenje i održavanje, lako treniranje i niski troškovi. Ona se može naučiti brojnim trikovima, od čega je napopularniji onaj da oponaša govor čovek.

Ishrana tigrica: Šta je važno da znate


Ishrana tigrica bazira se na osnovnim pravilima ishrane svih papagaja. Ona se uglavnom sastoji od voća i povrća uz dodatak nekog životinjskog proteina, a ostatak može da bude mešana hrana za papagaje. Ona sadrži desetak vrsta semenki, voća, povrća i raznih drugih vitamina i minerala.

Svaki vlasnik papagaja mora da ima u vidu i značaj sipine kosti za ishranu papagaja. Naime, sipina kost je dodatak ishrani koja ima veoma veliku važnost jer predstavlja prirodan izvor kalcijuma (Ca), te im se daje kada se primeti nedostatak ovog elementa kod životinje. Pticama je kalcijum neophodan za pravilan rad nervnog sistema.

Osim kalcijuma koji je primaran sastojak sipine kosti, ona je i dobar izvor minerala generalno, kao i joda.

Šta treba da sadrži smeštaj za tigrice


Kavez za tigrice treba da bude prostraniji, kako bi one mogle da rašire krila. Za jednu pticu preporučuje se kavez veličine minumim od 40x40x30 cm. Za više tigrica (dve do četir tigrice) kavez mora da bude bar 120x60x100 cm.

Akon toga ostaje da kavez obogatite dodatnim sadržajem. Najpre možete dodati kućicu za gnezdo, merdevine, ljuljašku, kanap za penjanje, kao i stajalice od drveta. Možete dodati i neke igračke kao što je zvonce.

Svakako imajte na umu da kavez ne treba držati na promaji, i da obavezno puštate tigrice i da malo lete van kaveza.

Ukoliko već imate tigricu ili planirate da uzmete tigricu, svratite u našu online prodavnicu za ljubimce i pronađite opremu i hranu za papagaje koja je vašem ljubimcu potrebna. Šaljemo na kućnu adresu!