Prijava / Registracija
Suva hrana za pse - prednosti i nedostaci

Suva hrana za pse - prednosti i nedostaci

Dok je vlažna hrana za pse prvi izbor nekim vlasnicima pasa, neki ipak kupuju suvu. Koje su osnovne karakteristike ove hrane pisali smo u tekstu ”Hrana za pse” a sada ćemo malo detaljnije objasniti koje su to njene prednosti i nedostaci, ali i za koga se preporučuje suva hrana za pse.

Prednosti upotrebe suve hrane za pse


Postoje brojne pozitivne strane ishrane ljubimaca suvom hranom, pa i ne čudi zašto se toliko mnogo vlasnika odlučuje za nju. Ono što je nedostatak vlažne hrane za pse, to je za suvu prednosti i obrnuto.

Kao najveća prednost ovakve ishrane navodi se njena praktičnost. Naime, suva hrana, zbog svoje prirode, ne ostavlja nikakve fleke pri upotrebi, na primer kada ljubimac prospe hranu oko posude za hranu. Za vlasnika to znači manje fleka i lepljivih površina!

Ostale karakteristike suve hrane koje je čine izuzetno praktičnom za upotrebu su:
  • Duži rok trajanja - za razliku od vlažne hrane ona traje duže upakovana, ali i nakon otvaranja. Odlično za vlasnike koji umeju da budu duže odsutni!
  • Pakovanje - često proizvođači pakuju u zip lok kesice koje su veoma zgodna ambalaža. Njih možete zatvoriti i nakon prvog otvaranja hrane. To znači da će ona biti zaštićena od insekata, halapljivih ljubimaca koji kradu hranu, ali i od glodara.
  • Uloga u treningu - suva hrana koristi se u vidu poslastica za nagrađivanje prilikom treninga.
  • Bolja je za zube - nema ostataka na zubima i desnima kao prilikom upotrebe vlažne hrane, pa se naravno smanjuje i mogućnost pojave dentalnih bolesti, te je dobra i za oralnu higijenu pasa.

Još jedna važna prednost suve hrane je njena cena - niža je nego u slučaju vlažne hrane.Suva hrana za pse - nedostaci upotrebe


Kao ključni nedostatak suve hrane za pse navodi se njena tekstura. Mlađi psi sa jedne strane, a bolesni i stari psi sa druge strane, imali bi problem da žvaću ili progutaju pseće granule. Vlažna hrana sadrži više vlažnosti i zato se ona preporučuje kod ovih ljubimaca.

Međutim, postojii mogućnost smekšavanja suve hrane, a to je da je jednostavno prelijete vodom, bistrom supom ili jogurtom, radi lakšeg žvakanja i gutanja.

Kao i što smo napomenuli u tekstu o vlažnoj hrani, koje obroke ćete na kraju odabrati zavisi primarno od vas i vašeg ljubimca. Ukoliko vam je potrebna suva hrana za pse, svratite do naše onlajn prodavnice.