Prijava / Registracija
Značaj sipine kosti u ishrani ljubimaca

Značaj sipine kosti u ishrani ljubimaca

Ukoliko želite da svom ljubimcu pružite najbolju negu i život važno je da posebno obratite pažnju na njegovu ishranu. Dodaci u ishrani su često neophodni, a u toj grupi najčešće se čuje za sipinu kost. Šta je to ustvari, da li se zaista dobija od sipe i čemu služi pisali smo u nastavku teksta.

Šta je sipina kost


Iznenađujuće ali istinito, sipina kost zaista potiče od prave sipe! Naime, sipina kost je struktura koja se nalazi u telu ovog glavonošca i ima brojne šupljine ispunjene gasom. Sipa ima sposobnost da menja odnos gasa u tim šupljinama i tako reguliše plutanje

Sipina kost se nekada koristila u draguljarskoj industriji, za proizvodnju nakita - slično kao slonovača. U današnje vreme najviše se koristi u ishrani kućnih ljubimaca.Zašto je dobra sipina kost


Sipina kost je dodatak ishrani, odnosno poslastica za kućne ljubimce. Ona za njih ima veoma veliku važnost jer predstavlja prirodan izvor kalcijuma (Ca), te im se daje kada se primeti nedostatak ovog elementa kod životinje. Na primer, pticama je kalcijum neophodan za pravilan rad nervnog sistema.

Osim kalcijuma koji je primaran sastojak sipine kosti, ona je i dobar izvor minerala generalno, kao i joda.

Ukoliko sipinu kost tražite u pet šopovima ili centrima, obično se nalazi u kategoriji “Dodaci ishrani” ili “Vitamini”.

Koje životinje u ishrani koriste sipinu kost


Najpoznatije “trošadžije” sipine kosti su svakako ptice. Osim za pravilan rad nervnog sistema što smo već spomenuli, ona im pomaže i kod formiranja čvršće ljuske jajeta i kostiju skeleta mladih ptica.

U našem tekstu o ishrani ptica kao ljubimaca, napomenuli smo da ishrana ptica bez sipine kosti prosto “ne može da prođe”! Ona ima nekoliko uloga:
  • bogat je izvor kalcijuma i drugih minerala,
  • ptica na njoj oštri kljun i 
  • služi kao igračka za pticu.

Unutrašnji deo sipine kosti malo je mekši od spoljašnjeg, pa ako primetite da se vaša ptica malo bori sa njom, odlomite joj parče da bi brže došla do zanimljivog dela.

Sekundarno, sipinu kost koriste ribice i kornjače. Više o ishrani ribica pročitajte u našem tekstu Ribice kao kućni ljubimci.

Ukoliko imate pticu kao kućnog ljubimca, obavezno joj obezbedite hranu i opremu visokog kvaliteta. Posetite našu onlajn prodavnicu i pronađite sve za ptice.