Prijava / Registracija
Šetnja pasa po snegu

Šetnja pasa po snegu

Sem ako niste ponosni vlasnik haskija, šetnja sa vašim ljubimcem po hladnoći i snegu, najčešće će biti kratka. Međutim i za to kratko vreme provedeno napolju, morate dobro pripremiti psa.

Isecite mu nokte

Ukoliko pas nema uredno posečene nokte, postoji velika mogućnost da će na snegu i ledu biti nestabilan. Ukoliko želite da pomognete svom ljubimcu i sprečite eventualne povrede, zimi redovno održavajte njegove šapice.

Zaštitite šape

Hladnoća, sneg, led i so mogu povrediti šape vašeg ljubimca. Zato razmislite o nabavci čizama ili patika za pse, a dok to ne učinite, namažite mu šape vazelinom pre nego što izađete. Čim se vratite, ne zaboravite da ga obrišete i osušite.

Obucite psa

Ukoliko vaš pas ima dužu dlaku, moguće je da ćete pre vi poželeti da se vratite u topli dom, a da će on još oduševljeno trčati po snegu. Ipak, kratkodlake rase poput čivave ili dobermana počeće da se tresu čim izvire napolje. Vuneni džemper ili jakna su u tom slučaju obavezna investicija!

Pazite na antrifriz

Ljubimce treba čuvati da ne dođu u dodir sa prosutim antifrizom. Ova tečnost ih privlači mirisom i slatkim ukusom, ali je veoma otrovna – samo jedna kafena kašičica dovoljna je da usmrti vašeg kućnog ljubimca. Simptomi trovanja podsećaju na pijanstvo – životinja povraća, pokreti joj nisu koordinisani, pije mnogo vode i izlučuje više mokraće nego inače. Ako posumnjate da se vaš ljubimac otrovao antifrizom odmah ga odnesite veterinaru, pošto već posle četiri do osam sati može biti kasno. Čak i ako se životinja oporavi, bubrezi joj mogu ostati trajno oštećeni.

Vodite računa i o sebi

Veoma je opasno ukoliko vas pas vuče kada ga šetate na povocu, jer se na snegu i ledu lako možete okliznuti i povrediti se.. Takođe, ukoliko osećate da ne možete ni da koračate od vetra, ili da vam hladnoća ulazi u kosti, vreme je za polazak kući, ma koliko vaš pas hteo da nastavi sa šetnjom.

Psi koji žive napolju

Kućica za psa koji živi napolju mora da bude suva i topla, dovoljno velika da pas u njoj može da sedi i leži, ali ne prevelika kako bi mogao da je zagreje svojom telesnom toplotom. Pod bi trebalo da bude nekoliko centimetara podignut iznad tla i prekriven prostirkom od piljevine ili slame, koju treba redovno menjati. Ulaz u kućicu najbolje je okrenuti tako da bude u zavetrini. Vodite računa i o tome da uvek ima svežu vodu, kao i dovoljnu količinu hrane.