Prijava / Registracija
Saveti za sečenje noktiju kod zeca

Saveti za sečenje noktiju kod zeca

Kod životinje koja živi u svom prirodnom staništu i obavlja aktivnosti koje su njoj svojstvene, njeno telo funkcioniše na najbolji način. Međutim, kod primitomljenih primeraka koje držimo kao ljubimce situacija je malo drugačija. Kada govorimo konkretno o zečevima, poznato je da njima malo više pažnje kada je reč o higijeni. Za početak, pričamo na temu saveta za sečenje noktiju kod zeca.

Rast noktiju i zuba kod zeca


Poznato je da zečevi i kunići spadaju u porodici glodara, što znači i da njihovi zubi rastu neprekidno tokom života i ali i prirodno se troše. Kada ovo znamo jasno nam je i odakle potiče naziv “glodari”. Slična je situacija i sa noktima. U proseku, zubi kunića rastu i preko 1cm za period od 3-4 nedelje. 

Odrastao kunić ima ukupno 28 zuba: 6 sekutića (2 para u gornjoj i par u donjoj vilici), 3 para pretkutnjaka u gornjoj vilici, 2 para pretkutnjaka u donjoj vilici i po 2 para kutnjaka u obe vilice. Donja vilica je po prirodi malo uvučenija.


S obzirom na to da nemaju gde da ih troše živeći u kavezu, glodarima treba skraćivati i zube i nokte kako se njima ne bi povredili.


Sečenje noktiju kod zeca i kunića


Važno je sprečiti svaku moguću povredu vašeg ljubimca izazvanu predugim noktima. Neke od posledica zanemarivanja ovog aspekta higijene mogu biti:
  • krvavi žuljevi na šapama,
  • bol u zglobovima,
  • uganuća i 
  • bol u stopalu sa svakim korakom.

Preporučuje se da se prvo skraćivanje kandži obavi kod veterinara. Tako ćete najbolje videti kako se to pravilno radi, kako da držite životinjju i kako da što efikasnije obavite ovu higijensku rutinu.


Sečenje noktiju kod zeca obavlja se makazama za kučne ljubimce sa okruglim vrhom. Morate paziti koliko duboko sečete da ne biste oštetili pulpu (tkivo koje sadrži nervne završetke i krvne sudove) jer će onda doći do krvarenja. Ukoliko ne dođete do pulpe, ova procedura zeca ne boli. Naravno, neće biti presrećan, ali neće trpeti bol.

Ako vaš ljubimac počne da se vrpolji i negoduje tokom ovog procesa, može vam u pomoć priteći neki pomoćnik koji će držati kunića, kako bi se sve što efikasnije i brže obavilo.

Ukoliko razmišljate o kupovini zeca, kunića ili druge male životinje, to će biti odična odluka i dobićete umiljatog ljubimca. Već imate ovakvog krznenog prijatelja? Pronađite hranu i opremu za male životinje u našoj online prodavnici.