Prijava / Registracija
Saveti: Čišćenje i održavanje akvarijuma za ribice

Saveti: Čišćenje i održavanje akvarijuma za ribice

Iako nije potrebno redovno čistiti kompletan akvarijum jer sterilan akvarijum više škodi nego doprinosi životu ribica, ipak treba otkloniti prekomernu nečistoću. Evo na koji način i koliko često to treba da radite.

Održavanje akvarijuma - šta se radi retko, a šta čestoUkoliko tek počinjete sa akvaristikom, moguće je da ćete imati dilemu kako i kada da čistite i menjate vodu u akvarijumu. Najpre bi trebalo da znate da kompletan akvarijum ne treba prati često. Tome možete pristupiti tek nakon višegodišnje upotrebe. Tada se on potpuno prazni, i pere sa 10% rastvorom sone kiseline.

Ovo sredstvo se najpre sipa da odstoji u akvarijumu kako bi se nečistoća lakše otklonila. Treba naglasiti da bi u kiselinu trebalo potopiti i sve propratne delove, koji su u dodiru sa akvarijumom. Sve se to nakon 10-20 minuta temeljno ispira čistom vodom.

Ono što međutim treba da radite redovno je:
  • Uklanjanjanje algi sa unutrašnje strane akvarijuma -  sunđerom ili truleks krpom obrišite staklo sa unutrašnje hrane kako biste uklonili alge koje se na njemu nakupljaju. Oprez: nemojte preterivati i prečesto brisati jer su alge korisne u preradi vode.
  • Brisanje spoljašnjosti akvarijuma - obrišite čistom krpom kako biste uklonili tragove vode ili neke druge zaprljanosti.
  • Čišćenje šljunka - ako koristite šljunak kao podlogu, možete ga čistiti jednom nedeljno (po trećinu šljunka) kako biste uklonili čestice sa dna koje mute vodu. Ovo je najlakše obaviti usisivačem za dno.
  • Čišćenje dekoracije - ukoliko čistite akvarijum nemojte preskakati dekor! Da biste sa njega otklonili alge i ostalu prljavštinu potrebno je da izvadite predmete i oribate čestkicom za zube koju ste sterilisali sonom kiselinom. Nakon toga potrebno je dobro isprati dekoraciju. 
  • Čišćenje filtera - stižemo do veoma prljavog dela! Da bi filteri što bolje radili potrebno je očistiti ih od otpadnih materija, ostataka hrane i ostalog đubreta. Neki filteri se menjaju, a druge je moguće očistiti i vratiti na mesto. Preporuka je da se filter koji se ne menja pere u akvarijumskoj vodi, kako se ne bi ugrozila bakterijska mikroflora.
  • Promena vode u akvarijumu - jednom nedeljno menjajte 10-15% vode. Ukoliko sipate vodu iz česme, potrebno ju je prethodno dehlorisati i prilagoditi temperaturi vode koja je već u akvarijumu.


Šta raditi sa ribicama dok se čisti akvarijumBilo da vršite delimično čišćenje ili “veliko spremanje” važno je da se pobrinete za ribice, dok traje održavanje akvarijuma. Pre čišćenja ih izvadite iz akvarijuma i premestite u drugi akvarijum ili neku posudu. Voda u posudi ne sme da bude voda sa česme, već ona iz akvarijuma u kojem su se ribice do tada nalazile. Takođe, nemojte sipati vodu ni iz ugrađenih omekšivača vode. Oni daju porpuno meku vodu koja može biti štetna za ribice i dovesti do šoka.

Kada u potpunosti i detaljno čistite akvarijum, on se mora formirati iz početka. To znači da se u njega ribe mogu dodati tek posle bar 2 nedelje cikliranja akvarijumske vode.

Dodatni saveti za održavanje akvarijuma

Vodite računa o hrani koju koristite - prekomerna količina hrane može dovesti do veće zaprljanosti akvarijuma. Ribice hraite jednom dnevno, ili eventualno 2 puta manjom količinom. Kolika je optimalna količina hrane procenićete tako što ćete posmatrati koliko dugo se hrana zadržava. Ukoliko je ribice ne pojedu 3 minuta po ubacivanju, to znači da je to višak hrane i morate ga izvaditi. 

Takođe, i kvalitet je mnogo važan. Nemojte kupovati prepakovanu hranu sa sumnjivim oznakama i u lošim pakovanjima, jer to je pokazatelj lošijeg kvaliteta.

Pratite zdravlje stanovnika akvarijuma - ukoliko dođe do uginuća u vašem akvarijumu, to može zagaditi sredinu vrlo brzo, i ubrzo će doći do novih uginuća. Čim primetitie neki takav slučaj odmah organizam koji se raspada izbacite iz akvarijuma i bacite. Valjalo bi i da se odmah promeni 20-30% vode. 

Ukoliko primetite da se voda zamutila, moguće je da ili ne radi filter ili je nešto uginulo. Potrebno je da zamenite 20-50% vode, a u filter ubaciti aktivni ugalj ili zeolit.