Prijava / Registracija
Rase mačaka koje se najviše linjaju

Rase mačaka koje se najviše linjaju

Mekane i pufnaste - to je ono što volimo kod naših mačaka! Međutim, te osobine naših ljubimica mogu postati i mana kada počnemo svuda da nailazimo na “višak” krzna unutar doma. Priču o higijeni ovih životinja započeli smo tekstom o uklanjanju kandži kod mačaka, a nastavljamo sa krznom. Ovog puta vam otkrivamo koje to rase mačaka se najviše linjaju.

Rase mačaka poznate po linjanju


Mačke imaju prirodnu tendenciju ka linjanju, i to pretežno sezonski, Međutim, one i same pospešuju linjanje svojim redovnim samostalnim “grumingom”. U tome im svakako pomaže i njihov ultra hrapavi jezik kojim se lako češljaju. 

Ako imamo u vidu da se mačke velikog broja rasa dobrano linjaju, ipak postoje neke koje su poznate po tome. Evo TOP 5 takvih rasa:
  1. Američka bobtejl mačka - ovu rasu odlikuje kratak rep, i čupave uši i noge.
  2. Američka kovrdžava mačka - raspoznaje se po svom svilenkastom krznu koje može biti kratko i dugo, i zanimljivo oblikovanim ušima.
  3. Šartro - ove lepotice imaju narandžaste oči, ali i gusto krzno koje odbija vodu i koje se mnogo linja.
  4. Kimrik - prava diva među mačkama, sa svilenkastim duplim krznom.
  5. Nobelung - elegantna, ali mišićava verzija ruske plave mačke - uz dodatak gustog krzna srednje dužine.


Rase mačaka koje se najmanje linjaju


Svi se slažemo da bi idealna mačka bila ona sa finim, dugim krznom, ali koja se ne linja. Takva nažalost ne postoji, ali ima nekih rasa koja će vas osloboditi dlaka po životnom prostoru.

Mačke koje se uopšte ne linjaju su bezdlake mačke sledećih rasa: Sphynx, Devon Rex, Donskoy, Bambino. A one koje se linjaju ali u manjoj meri su:
  • ruska plava mačka, 
  • rijamska, 
  • orijentalna kratkodlaka, 
  • regdol, 
  • tonkinezi i neki primerci domaće kratkodlake mačke.

Zanimljivost: Sphynx mačka ustvari ima neki vid krzna, samo što je jako slabo i paperjasto. U suštini, ona nije sasvim bezdlaka!

Za koju god rasu da se odlučite, našoj onlajn prodavnici čeka vas visokokvalitetna hrana i oprema za mačke, gde možete pronaći bar nešto za svog mačećeg člana porodice. Pratite naše akcije i uvek ćete moći da nabavite hranu po specijalnim cenama.