Prijava / Registracija
Ptice i ogledalo

Ptice i ogledalo

Ogledalo u kavezu je jedna od igračaka za ptice o kojoj se najviše diskutuje. Neki tvrde da je ono idealna stvar za našeg krilatog ljubimca, dok su drugi potpuno suprotnog mišljenja. U ovom tekstu ćemo, zajedno, proći kroz argumente obe strane.

Ptice su izuzetno komunikativne i društvene životinje i samoća im je potpuno stran i neprihvatljiv pojam. Ukoliko je ptica sama u kavezu i ako joj se ne posvećuje dovoljno pažnje, ona će početi da se ponaša destruktivno. Ne samo da će biti smetnja vlasniku, zbog toga što će početi da pravi nered ili vrišti, već postoji opasnost da će sebi naneti zlo. Ptice koje su usamljene neretko, iz dosade i besa, počnu da čupaju sebi perje, da grizu i da mlataraju glavom u krug, što može dovesti do ludila. Zbog toga se vlasnici, koji nemaju dovoljno vremena da se detaljno posvete svojoj ptici, umesto za još jednu, opredeljuju za ogledalo.

Dobra stana ogledala

Ptice nemaju svest o tome da je životinja koju vide u ogledalu zapravo njihov odraz, već njima ta refleksija stvara lažnu percepciju stvarnosti, gde ptica misli kako ispred nje stoji još jedno, njoj slično, živo biće. Ukoliko ovo shvatanje ne preraste u ekstremnu povezanost, ogledala mogu biti izuzetno korisna stvar u pravljenju društva našoj ptici. Za male vrste, poput papagaja i nimfi, je ogledalo više nego preporučljivo, zbog toga što one retko imaju problem za preteranim vezivanjem za isto. Čak i ukoliko dođe do zaluđenosti za ogledalom, lako ga možete skloniti. Ogledalo za njih jednostavno predstavlja društvo u kome uživaju kada su same, dok ga u potpunosti zapostavljaju kada se vlasnik vrati.

Loša strana ogledala

Vlasnici srednjih i velikih ptica, poput konura, amazonskih papagaja (amazonaca), ara itd, bi trebali da budu oprezni sa  predstavljanjem ogleda njihovom ljubimcu zbog toga što se one često previše vežu za njega.
Posledice preteranog vezivanja papagaja za ogledalo su:
Agresija- Do nje može doći iz više razloga i može biti uperena ka više smerova. Ptica može početi da bude agresivna prema svom vlasniku ukoliko on pokuša da izvadi ogledalo s obzirom na to da se previše zbližila sa pticom koja se ,,u njemu nalazi“. Pored toga, ptica može da uleti u konflikt sa ,,drugom pticom“ usled igranja ili prosto jer se  ta druga ptica nalazi previše blizu Vašoj. 
Lomljivost- ptice ne znaju da raspoznaju šta je krhko, pa da, na osnovu toga, vode računa kako će se ponašati oko tog predmeta, zbog čega se dešava da tokom skakanja ili grickanja, greškom slome ogledalo, što može dovesti do ozbiljnih posledica. Posledice ne moraju biti samo fizičke, već i psihičke, jer ptica neće razumeti kako joj se ,,najbolji prijatelj“, odjednom, smrskao u komadiće.
Poremećaj u ishrani- kao što već znamo, ptice su društvene životinje i, u skladu sa tim, one često dele hranu. Može se desiti da Vaša ptica smanji količinu hrane koju u sebe unosi, kako bi i ona ptica iz ogledala imala šta da jede. Dešavalo se i da ptice povrate hranu kako bi njihov drug mogao da jede. Ovo ponašanje može biti fatalno po njeno zdravlje.

Kao što možemo da zaključimo, ogledalo u kavezu, za pticu može da predstavlja ili najbolju ili fatalnu igračku. Zbog ovoga je važno da prvo vreme obratimo pažnju na to kako naša ptica reaguje na ogledalo i u skladu sa tim da odlučimo da li ćemo joj dopustiti da ga zadrži ili ne.

Hranu, kaveze i igračke, specijalizovane samo za ptice, možete pronaći u našoj online prodavnici  ili uživo u našem pet shop-u na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Vidimo se!