Prijava / Registracija
"Pseća psihologija" - najčešće zablude

"Pseća psihologija" - najčešće zablude

Psihologija pasa je goruća tema u poslednje vreme. Mnogi vlasnici pasa prate trendove u navedenoj oblasti i savete pokušavaju da primene na svom ljubimcu. Da li je “pseća psihologija” uopšte efikasna i koje su najčešće zablude u vezi sa tom temom, čitajte u nastavku teksta.

Psihologija pasa i teorija vođe čopora


Teorija dominacije, odnosno teorija vođe čopora, zasnovana je na činjenici da su čopori vukova i pasa koncipirani tako da ih predvodi alfa mužjak i alfa ženka. Alfa par kontroliše sve što se dešava u čoporu, i postavlja pravila ponašanja.

U teoriji, kada su psi počeli da žive sa nama, mi smo postali deo njihovog čopora i morali bismo da preuzmemo pozicije alfa para. Tada ćemo mi biti dominantni i oni će nas slušati. Međutim, novija istraživanja su pokazala čopori vukova i pasa imaju znatno složenije odnose od ovih. Vođstvo je u prirodi nekako dinamičnije. Alfa mužjak više vlada kroz kontrolu resursa koji su na raspolaganju čoporu, nego fizičkom snagom. To znači da i ova teorija nije baš zasnovana na realnom ponašanju u prirodi.

Psihologija pasa ili dresura - šta je efikasnije?


Pojedini treneri tvrde da psihologija pasa uključuje teoriju vođe čopora i način ponašanja kao da ste pas. Prema njihovom mišljenju, trening poslušnosti ne spada u psihologiju već samo u učenje psa trikovima.

Njihov argument je da pas koji je prošao trening poslušnosti razume komande kao što su “sedi” ili “dole” i dalje može imati probleme u ponašanju kao što je agresivno ponašanje, žvakanje stvari ili slično. Da li je ovo tačno?

Najpre, treba da znamo da ove termine ne treba odvajati. Ponašanje pasa, trening pasa i trikovi imaju iste korene u psihologiji pasa.

Česte zablude


Evo nekih zabluda koje vlasnici imaju, kada je reč o psihologiji pasa:
  • Trening poslušnosti i učenje trikova nisu zasnovani psihologiji pasa.
  • Samo hrana ima efekta kod trening apsa i učenja trikovima.
  • Upotreba hrane prilikom treninga je jednako podmićivanju i nema efekta.
  • Trening zaslovan na nagradama jedino radi ako je nagrada hrana.
  • Fizička sila je obavezna da bi se promenilo ponašanje pasa.
  • Fizička sila je sastavni deo psihologije pasa.

Da li su sad neke stvari malo jasnije? Ne zaboravite da podelite ovaj članak i sa drugim vlasnicima pasa.


U potrazi ste za kvalitetnom opremom ili hranom za pse? Posetite našu online prodavnicu i poručite već danas. Šaljemo na kućnu adresu!