Prijava / Registracija
Promene u ponašanju mačaka

Promene u ponašanju mačaka

Ma koliko opušteno izgledale, mačke su vrlo oprezne životinje. Za njihov opstanak je neophodna obazrivost jer su ujedno i predatori i plen. Zbog toga teže ka tome da ne pokazuju slabosti, pa tako ni bolesti ni bolove. Pošto znamo za ovu osobinu mačaka, važno je da mi, kao vlasnici ovih veličanstvenih životinja, na vreme primetimo promene u njihovom ponašanju. 
Apetit
Gubitak apetita može biti jasan pokazatelj da nešto nije u redu sa vašom macom. Glavni uzroci neuravnotežene ishrane su zubobolja i otkazivanje bubrega. Ukoliko mačka naglo izgubi želju ili sposobnost da jede potrebno je konsultovati se sa veterinarom. Naravno, način ishrane kod mačaka se, s godinama, menja, o čemu je dobro da se dodatno edukujemo kako bismo znali da prepoznamo šta je našoj mački najpotrebnije.
Pored hrane, dešava se da mačke prestanu da piju vodu u ustaljenoj količini. Do ove promene može doći ukoliko smo iznenada ,,prebacili“ mačku sa suve na vlažnu hranu, ili obrnuto. Ako vidite da je mačka slabo pokretna i da ne može da dođe do posude sa vodom, verovatno je nešto boli. O takvim situacijama je važno da obavestimo veterinara.  
San
Kvalitetan odmor i san su neophodni svim bićima u pokretu, pa tako i mačkama. Odrasle mačke provedu od 12 do 18 sati u spavanju ili dremanju. Obično sa pauzama kada je vreme za hranu ili kada čuju da vlasnik dolazi. Ukoliko je mačka prestala da se budi da bi jela ili ne reaguje na naše prisustvo, trebali bismo da držimo na oku njen novi ritam spavanja. Ko zna, možda samo lepo sanja, ali je naša dužnost da primećujemo promene i na njih adekvatno reagujemo. Neke bolesti mogu uzrokovati da mačka spava duže ili kraće nego pre. Gojaznije mačke obično spavaju više zbog manjka energije, ali i kada ih nešto boli. 
Promena mesta na kom mačka spava može da nam ukaže na to da joj nešto ne odgovara. To može biti neki drugi kućni ljubimac ili čovek od kog pokušava da se skloni, jer mačke vole svoj mir. Takođe, ako je mačka pre spavala na nekom visokom mestu i sada izbegava da se na njega penje, već spava ispod kreveta ili na nekom drugom niskom i zabačenom mestu, može biti da je to usled bolova izazvanih artritisom.
Aktivnost
Već nam je poznato da mačke, kao ljudi i druge životinje, imaju svoje zasebne osobine. Pa tako, neke mačke vole da se igraju i maze više, a neke manje. Mi kao vlasnici znamo koliko i na koji način naša ljubimica voli da troši svoju energiju. Kada primetimo da se mačka koja je pre bila razigrana, radoznala i puna života, naglo umirila i prestala da bude aktivna kao pre, treba da počnemo da je posmatramo nekoliko dana i ukoliko se stanje ne menja da je odvedemo veterinaru.
Nekad nam sve ove promene mogu delovati bezazlenim, ali s obzirom na to da se radi o životinjama koje imaju vrlo specifično i ustaljeno ponašanje, nijedna od njih ne bi trebala da bude zanemarena. 
Kako biste Vašoj maci pružili najkvalitetniju hranu, igračke, mesto za spavanje i sve što joj je potrebno, posetite našu online prodavnicu, ili naš pet shop-u na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Vidimo se!