Prijava / Registracija
Pripremite psa za dolazak bebe

Pripremite psa za dolazak bebe

Kada stigne prinova, cela porodica je veoma srećna, međutim, vaš pas možda ipak ne deli to oduševljenje sa vama. Imajući u vidu da je do tada pas bio vaše jedino „dete“, a da sada mora da deli vašu pažnju sa još nekim, nije ni čudo što mu se ova promena neće odmah dopasti.

Beba će sigurno poremetiti vaš raspored i biće teško da uskladite vreme za sve. Pas će morati da se navikne na nove zvuke, mirise i navike kada beba stigne u vaš dom. Kako bi mu ovo privikavanje na nove okolnosti bilo što lakše, evo šta možete učiniti.

Puštajte mu zvuke uplakane bebe

Pre nego što vaša porodica postane bogatija za još jednog člana, privikavajte ljubimca na neižbežno plakanje i vrištanje koje će se sa bebom useliti u vaš dom. Počnite sa normalnim tonom, pa vremenom pojačavajte za po jednu jedinicu. Psa uvek nagradite kad ne odreaguje na neobične zvuke.

Preuredite prostor u kome živite

Promena životnog prostora može biti stresna za pse, a kada beba dođe, svakako da će biti mnogo tumbanja, premeštanja, kao i novog nameštaja. Sve promene bi trebalo završiti pre nego što dete dođe, kako bi se pas navikao na novo okruženje.

Privikavajte ga na dečje „grubosti“

Bebe su mali istraživači koji koriste svoje ručice, a ponekad i celo telo da bi spoznali svet. To je veoma simpatično, međutim u svom gurkanju i dodirivanju, deca često nemaju osećaj da su nekada gruba. Vašeg ljubimca ove grubosti mogu iznenaditi ukoliko ga ne pripremite na to. Dok ga mazite ili hranite, počnite da ga gurkate, uhvatite ga za rep i činite sve ono što mislite da bi vaše dete kasnije moglo da mu uradi.

Napravite samo njegov kutak

Pošto beba ima svoj prostor i svoje stvari, nije fer da vaš ljubimac nema! Bez šale, bilo bi dobro da izdvojite jedan kutak koji će biti samo za psa. Bebama je tu pristup zabranjen i tu se nalaze samo stvari u kojima uživaju psi! Ovo treba da bude mesto gde će pas uvek moći da se izoluje ukoliko oseti tu potrebu i gde će se osećati prijatno.