Prijava / Registracija
Posipi i seno za male životinje - šta treba da znate

Posipi i seno za male životinje - šta treba da znate

Ukoliko već imate, ili planirate da nabavite hrčka, morsko prase, kunića, degua ili sličnu životinju, postoji nešto što uvek morate imati pri ruci - to su posipi i seno za male životinje! Podsetimo se zašto je važno da se na ova 2 elementa dobro opremljenog kaveza uvek pazi.

Seno za male životinje


Dobra podloga je zlata vredna! U našem tekstu Kako opremiti kavez za hrčka, a koji se može primeniti i na ostale male glodare, napomenuli smo koliko je važno redovno čišćenje kaveza, ali i izbor pravog materijala za podlogu. Na raspolaganju su vam: seno, pesak, piljevina i generalno - materijal koji će čitav kavez učiniti udobnijim. Kao podlogu možete koristit samo 1 materijal, a možete i praviti i mešavinu. 

Kada je reč o upotrebi sena, važno je napomenuti da se preporučuje upotreba komercijalnog sena, jer se ono pakuje prečišćeno. Seno koje nije upakovano može sadržati paraziti mogu da preuzrokuju probleme sa kožom kod vašeg ljubimca.

Još neke preporuke stručnjaka kod odabira podloge:
  1. Kao materijal za podlogu kukuruzovina se ne preporučuje.
  2. Prilikom odabira odgovarajuće podloge kaveza birajte one bez mirisa.
  3. Ukoliko koristite piljevinu od četinara, ostavite je nekoliko dana na vazduhu da se provetri, i da isparen aromatična ulja, koja mogu biti štetna za neke male životinje.

Posipi za male životinje


Mali glodari i male životinje mogu biti odlični kao ljubimci, međutim i oni traže određenu pažnju, ali i brigu o njihovoj higijeni. Već smo u prethodnom odeljku napomenuli da je za kavez predviđen debeo sloj podloge. Međutim, ključno je da ispod tog debelog sloja, na dnu kaveza, bude sloj specijalnog peska ili piljevine koji deluju kao posip, i koji neutrališu miris mokraće životinje. 


Pri čišćenju kaveza koje se preporučuje 2 puta nedeljno, izvadite ljubimca, uklonite upotrebljeno seno i posip sa njegovog dna, kao i ostatke hrane. Imajte u vidu da neke male životinje, kao što je hrčak, vole da imaju i poneki deo “starog gnezda” kod sebe, pa ostavite životinjici deo materijala da može lakše da se privikne.

Želite samo najbolje za vašeg ljubimca? “Svratite” u našu onlajn prodavnicu za ljubimce i pogledajte šta imamo u ponudi. Lako ćete se snaći!