Prijava / Registracija
Posip za mačke - vrste i upotreba

Posip za mačke - vrste i upotreba

Već smo pisali na temu kako da naučite mačku da koristi posudu za peskom, ali šta kada ne znate koji je odgovarajući? Pesak, odnosno posip za mačku može biti odlučujući faktor da li će vaša ljubimica uredno obavljati nuždu, ili će biti “neželjenih posledica” po stanu. Evo šta treba da znate o posipu.

Vrste posipa za mačke


Ljubitelji mačaka znaju, ali valja se podsetiti da je posip za mačke (koristi se još i izraz “pesak”) ustvari materijal kojim se puni posuda gde mačka vrši nuždu. Osim što ima koristi za mačku (mačke vole da imaju takvu podlogu), ima i korisni za vas kao vlasnika. Naime, posip vam pomaže da lakše čistite macin toalet i održavate higijenu stana iako imate ljubimca.

Kada je reč o vrstama posipa, izdvajamo sledeće:
  • Grudvajući posip - u kontaktu sa mačjim urinom formira grudvice. To omogućava lakše čišćenje bez promene kompletne količine peska (ukoliko se čišćenje obavlja redovno).
  • Silikonski posip - imaju veliku moć upijanja vlage i eliminacije mirisa. Prema rečima proizvođača može da traje i do 30 dana. 
  • Apsorbujući posip - u njegovoj osnovi bila glina, a zatim apsorbujuće ulje iz gline. Danas se za ove posipe koriste i minerali, a dodaju im se i mirisi. Menja se nakon svake upotrebe.

U poslednje vreme naročito je popularan i biorazgradivi posip koji se najćešće pravi od biljnih elemenata. 

Posip za mačke sa mirisom: Da ili ne?


Iako posip sa mirisom deluje kao odlično rešenje, ipak bi najpre trebalo početi sa posipom bez mirisa. Pesak sa mirisom je dobar kada želite da zamaskirate potencijalne neprijatne mirise, ali tu postoji i jedna “opasnost”, a to je da se vašoj mački ne svidi aroma.

Mačke su veoma izbirljive kada je reč o odabiru mesta za vršenje nužde i vole da to ono bude čisto i uredno. Kod nekih mačaka to može ići toliko daleko da ne želi u istu posudu sa peskom da vrši “veliku” i “malu” nuždu. Ukoliko primetite da je vaša mačka jedna od takvih, nabavite joj zasebne posude sa peskom.


Dakle, ukoliko želite da ipak u upotrebu uvrstite posip sa mirisom, isprobajte razne mirise dok ne vidite koja aroma odgovara vašoj mački. U suprotnom, ona će izbegavati posudu sa peskom i vršiti nuždu van nje.

Čišćenje posipa i higijena posude za posip


Već smo spomenuli da mačke vole čisto i suvo mesto za obavljanje nužde. Čistunice kakve jesu, one ne vole da pod šapama osete izmet ili mokar pesak, pa je važno da higijenu njihovog toaleta držite na visokom nivou.

Kada je reč o učestalosti čišćenja preporučuje se bar jednom ili dva puta dnevno. Takođe, potrudite se da bar jednom mesečno detaljno operete i dezinfikujete posudu sa posipom, kako bi otklonili sve nečistoće.

Osim na zdravlje vašeg ljubimca, vi morate paziti i na svoje. S tim u vezi, napominjemo da kutiju sa posipom ne treba da držite u kuhinji, kao i da za čišćenje macinog toaleta koristite zaštitne rukavice.

Tražite kvalitetan posip za mačku? Pogledajte koj vrste peska mi nudimo u našoj onlajn prodavnici za ljubimce.