Prijava / Registracija
Pomozite mačkama zimi

Pomozite mačkama zimi

Mnogi veruju da mačke imaju gusto krzno koje im omogućava da i zimi normalno funkcionišu, bez opasnosti od smrzavanja. Međutim, posebno starije mačke, teško podnose zimu i ukoliko provode mnogo vremena napolju, postoji velika verovatnoća da će se razboleti.

Kada se telesna temperatura spusti ispod normale, nastupa hipotermija. U blažim slučajevima, mačka drhti, pokazuje znakove malaksalosti, ili ne reaguje na nadražaje usled ukočenosti mišića. Ako primetite ove simptome, trebalo bi da je odmah odvedete veterinaru.

Drugi mogući problem su promrzline. Promrzlo mesto nikad nemojte trljati, već ga zamočite u mlaku vodu, ili često menjajte vlažne mlake obloge.

Ako je mačka navikla da većinu vremena provodi napolju, prvenstveno bi trebalo da joj pojačate ishranu, jer joj je potrebno više energije da zadrži toplotu. Ishranu obogatite i esencijalnim masnim kiselinama, od kojih mačkama raste dlaka i postaje gušća. Biljna ulja od suncokreta, soje, kao i puter i riblje ulje sadrže visok procent masnih kiselina i trebalo bi da ih dodate uobičajenim obrocima.

Možete dodati i vitamine E i B kompleksa, koji će ojačati njenu otpornost, ali vodite računa o količinama, jer ne bi trebalo ni preterivati.

Hranu i vodu služite u plastičnim činijama i redovno proveravajte da se voda za piće ne zaledi.

Pomozite mačkama zimi - Apetit ShopTakođe, mačkama koje žive napolju, obezbedite sklonište. Kućica treba da bude dovoljno velika da mačka može da se okrene, ali opet dovoljno mala da može da zagreje prostor svojom telesnom toplotom. Pod mora biti odignut od zemlje i prekriven slamom ili piljevinom -novine ili prekrivači zadržavaju hladnoću i brzo postaju kruti.

Mnoge mačke lutalice zimi sklonište traže ispod haube automobila. Zato obavezno pre nego što upalite motor, nekolčiko puta udarite po haubi. Vodite računa i o antifrizu, čiji miris i sladak ukus privlače ljubimce, a veoma je otrovan i može ih čak i usmrtiti.