Prijava / Registracija
Pojačana higijena pasa: Podsetnik za vlasnike

Pojačana higijena pasa: Podsetnik za vlasnike

U slučaju vanrednih situacija, kada su na snazi pojedine bolesti (bilo ljudi, bilo životinja), veoma je važno podsetiti se osnova, kako bismo i mi i naši ljubimci ostali bezbedni. Pred vama je mini vodič za pojačano održavanje higijene pasa u situacijama kada je to od velikog značaja.

Šta sve obuhvata higijena pasa


Iako mnogi pod pojmom “higijena pasa” podrazumevaju kupanje psa ili brisanje šapa nakon šetnje, tu postoji i mnogo više segmenata na koje treba obratiti pažnju. Kod pojedinih rasa pasa postoje specifičnosti koje diktiraju njihovu higijenu. To su na primer rase sa bradom, sa dugim ušima, sa poddlakom i slično. 

Kod održavanja higijene pasa donekle nam može pomoći gruming pasa, ali neke higijenske mere treba sprovoditi češće nego što je intenzitet odlaska u salon. Naime, neke procese treba obavljati čak i svakodnevno. Hajde da vidimo koji su to delovi tela koji zahtevaju posebnu brigu.

  • Očni kapci - oni ne smeju da dođu u kontakt sa sapunicom, pa je najbolje čistiti ih nežnim čajem od kamilice. Dovoljno je samo da natopite vatu ili gazu ovim čajem i blago isperete psu oči.
  • Uši - pseće uši netreba prati vodom. Njih je najbolje čistiti vatu i gazu namotanu na prst ili štapić, a koji su natopljeni u parafinsko ulje ili desetoprocentni rastvor alkohola. Ako se uši ne čiste redovno može doći do upale ušnog kanala. Važno je napomenuti i da kod dugodlakih pasa dlaka raste i u ušima. Baš tu se može zadržati prljavština ili ušna mast, što dalje može viti uzrok infekcije. Zato se preporučuje uklanjanje te dlake.
  • Brada - ova dlaka sakuplja ostatke hrane i drugu prljavštinu, te je važno čistitiovu regiju nakon svakog obroka. Ako je brada kraća, nečistoća se može ukloniti vlažnom krpom. U suprotnom, brada se može opratit blagom sapunicom u manjem lavoru, i posle isprati.
  • Šape - nega i higijena šapa nakon šetnje je od primarnog značaja. Proces čišćenja zavisi od nivoa zaprljanosti, veličine šapa i da li je pas kućni ili dovrišni. Kod manje zaprljanosti dovoljno je nakon šetnje šape obrisati navlaženom krpom ili vlažnim maramicama. Ukoliko se pas šeta po kiši, uprlja se blatom, upadne u izmet, katran ili sličnu materiju, potrebno ga je okupati uz dodatak nekog šampona za pse.
  • Zubi - oralna higijena pasa ne deluje kao važna tema, ali znajte da i pseći zubići zahtevaju negu! Zube treba prati posebnom pastom za zube za pse, ali i koristiti poslastice koje čiste zube.

Kupanje pasa - temelj higijene


Nagovaranje psa da uđe u kadu često deluje kao nemoguća misija, a to verovatno i jeste. Uputstvo kako da najlakše okupate psa možete pronaći u našem tekstu.

Tražite kvalitetna sredstva za higijenu pasa, opremu ili hranu? Sve to možete pronaći u našoj onlajn prodavnici za ljubimce.