Prijava / Registracija
Pas ili mačka - ko je bolji ljubimac?

Pas ili mačka - ko je bolji ljubimac?

Ukoliko uzimate prvog ljubimaca i pokušavate da se odlučite da li je za vas pas ili mačka - na pravom ste mestu! Pokušali smo da iznesemo neke činjenice koje će vam približiti kakve su ove 2 životinje kao kućni ljubimci i koja od njih bi mogla da bude bolja za vas.

Pas i mačka kao kućni ljubimci


Iako su već dugo “odomaćeni” u našim domovima, pas i mačka ipak imaju različite navike kada je reč o životu sa ljudima. Od njihovog ponašanja i karakteristika najčešće zavisi i koja od ove 2 životinje će se lakše uklopiti u vašu rutinu, ali i koja će vam biti lakša za gajenje. Evo u čemu se razlikuju kao ljubimci:

  1. način i učestalost ishrane: mačka je isključivi mesojed i meso je primarni izvor njihove energije. Hrani se češće od psa, ali su količine manje. Pas je svaštojed i poznati su slučajevi kada je pas u ekstremnoj situaciji izdržao i bez mesa u ishrani. Obroci su im ređi nego kod mačaka, ali obilniji.
  2. higijena: mačke instinktivno znaju na koji način i gde da obavljaju nuždu uz pomoć posude sa posipom. Za razliku od njih, psu je nekada potrebno i neko vreme da shvati kada i gde sme da vrši nuždu.
  3. karakter i ponašanje: mačke su poznate kao nezavisni lovci i neće vas posmatrati kao svog gospodara. Psi sa druge strane, biće potpuno lojani vama kao njihovoj centralnoj ličnosti i nemaju izražen ego kao mačke.


Ko je pametniji: mačka ili pas?


Ljubitelji mačaka često govore da im prija to što su mačke nezavisne, ali i što nisu “tupave” kao psi. Ko je zapravo pametniji i da li su ljubitelji mačaka u pravu?National Geographic prenosi rezultate nekih istraživanja o ovoj temi. Naime, pokazano je da je mozak pasa teži u odnosu celokupnu masu životinje, u poređenju sa mozgom mačke (1.2 prema 0,9%). Međutim, postoje naučnici koji tvrde da masa mozga nije merodavan pokazatelj inteligencije. Oni kao validan indikator uzimaju broj nervnih ćelija!

Dokazano je mačke imaju veći broj nervnih ćelija u mozgu, odnosno da ih psi imaju gotovo duplo manje (160 miliona kod pasa prema 300 miliona kod mačaka). Daljim eksperimentima nije utvrđeno ko je ustvari pametniji, ali se zna da psi imaju razvijeniju “interakciju i socijalne veštine sa ljudima”, a to je sasvim logično ukoliko imamo na umu da je ova životinja ranije pripitomljena. 


Za koju god od ove 2 životinje da se odlučite i koja god od njih da postane novi član vaše porodice, svu kvalitetnu hranu i opremu za pse i mačke možete pronaći u našoj onlajn prodavnici za ljubimce. Ne propustite da pogledate šta je trenutno na akciji!