Prijava / Registracija
Pas i lajanje

Pas i lajanje

Mada pričamo različitim jezicima, itekako se razumemo!Ako malo bolje pogledamo, naši ljubimci su vrlo pričljivi. Uz pomoć svog tela, očiju, repa, ušiju, šapa, a pre svega lavežom pokušaće da nam kažu šta žele i kako se osećaju. Kako što lakše da prepoznate da li je pas gladan, tužan, srećan, nervozan, uplašen...?

1. Radoznalost i želju da vam nešto pokaže pokazaće zvukom srednje visine koji će ispustiti dva, tri puta.

2. Sigurno se primetili da u toku igre, naročito ako vučete neki kanap, staru krpu i slično, pas zareži ali ne pokazuje zube. To je znak da mu je zabavno.

3. Ako oseti iznenadnu bol, cviliće kratko, a zvuk je visok. Ako je u pitanju velika bol ili strah, cviljenje se produžava.

4. Pas će vas pozdraviti sa jednim ili dva kratka laveža.

5. Jedan kratki, ali oštar lavež obično podrazumeva da ste uradili nešto što mu se ne sviđa.

6. Nešto se dešava u blizini? Brzo lajanje, sa kraćim pauzama.

7. Neprekidno lajanje može da znači da nešto nije u redu ili da na njegovu teritoriju dolazi neko koga ne poznaje.

8. Usamljen sam i trebaš mi gazda - to će pokazati produženim lajanjem sa manjim pauzama.

9. Odugovlačite za odlaskom u šetnju? Nestrpljenje će pokazati lajanjem koje je kratko i odsečno.Ili ti znači - polazi već jednom u park!

10. Hrana? Daj mi da jedem - ton će biti prilično zavijajući, glasan, dug.

Stručnjaci kažu da zapravo zvuk koji je visok znači neprijatnost. Pas je tužan, uplašen, nešto ga boli. Ako je nizak, najčešće znači da je pas ljut, nervozan. Srednjim tonovima pas želi da vam kaže da je sve u redu, on je zadovoljan i lepo mu je. Sve u svemu, psi ne laji bez razloga. Mogu da zalaju i kada im je dosadno, kada su nervozni, ali i kada su nesigurni. Jedan od znakova te nesigurnosti ponekad može da bude i lajanje na druge pse ili bilo koga ko prođe pored vas u šetnji. Zapravo, rekli bi psiholozi, on vas na taj način brani. Više kretanja, šetnje, igre jednako pas je ispunjeniji i kod kuće će verovatno onda lajati manje. Međutim, ako se to ne desi evo nekoliko dodatnih saveta. Vredi probati!

1.Važna je sigurnost! Pas traži vođu koji zna šta hoće, pouzdanog. Vi ste ti koji drži konce, da ne kažemo povodac u svojim rukama. Kontrolu možete da povratite tako što ćete ustaliti vašu rutinu - obroci, šetnja i slično. Kada pas shvati da ste sigurniji, da ste autoritet, to će i poštovati. Samim tim biće i manje nepotrebnog lajanja.

2.Potrudite se da baš ne razmazite svog psa skroz. Ovo mnogim vlasnicima teško pada. Pas koji nikako ne voli da bude sam, uglavnom će krenuti da laje čim vi krenete na vrata. Probajte da malo ignorišete lajanje, ako se smiri, makar i na momenat, nagradite ga. Radite postepeno i biće rezultata.

A evo i dodatnih saveta ako imate štene koje je tek naučilo da laje, ali i više nego što treba.

1.Kao i kod odraslih pasa, jedan od glavnih razloga može da bude dosada i strah. Potrudite se da to promenite. Utvrdite u kojim situacija štene obavezno laje. Na primer ako neko pozvoni na vrata ili pokuca. Jednim eksperimentom je pokazano da ako ostavite neke "nagradice" u vidu keksića, i onaj ko dolazi ponudi štene sa slatkišem, u ponovljenim situacijama, lajanje se smanjuje. Pas će shvatiti da ta osoba nije "neprijatelj" i uljez. Nije dobro ni da poletite odmah i uvek kada štene zalaje.Nekada nije loše da jednostavno napustite sobu i pustite ga da laje. Štene će ubrzo shvatiti da nešto nije uradio kako treba, a pošto ne vole da su sami, biće mu jasno da je tako ostavljen i kažnjen. Vremenom će naučiti da kako bi dobio pažnju i "ostao" u društvu, nepotrebno lajanje ne donosi rezultate.

Kada smo već kod liste saveta, evo i jedne na kojoj se nalaze najveći lajavci, po mišljenju stručnjaka. Od manjih i srednjih rasa na spisku najgromoglasnijih našli su se jorkširski terijer,čivava, pomeranac, patuljasti pinč, pekinezer, patuljasti šnaucer, bigl, baset. Veće galamdžije su sibirski haski, aljaski malamut i nemački ovčar.

U svakom slučaju, psi ne laju bez razloga. Trudite se da osluškujete lavež svog psa, pratite njegov govor tela. I ne zaboravite, psi mogu sve da nauče. Malo strpljenja, malo nagrađivanja i najnaj pas je, upravo, tu, i vaš.