Prijava / Registracija
Papagaj kao kućni ljubimac

Papagaj kao kućni ljubimac

Ovo su stvari koje treba da znate ako želite papagaja

Za razliku od psa i mačke koji zahtevaju malo više vremena i finansija, papagaj je zabavan i raspevan kućni ljubimac koji ne zahteva preterano vremena ni novca. Evo još nekoliko razloga zbog kojih je papagaj odličan izbor.

Prostor nije problem kada čuvate papagaja. Potrebno vam je samo dovoljno mesta za kavez. Ukoliko imate dovoljno prostora, najbolje je odabrati što veći kavez, vaš ljubimac će vam biti zahvalan. U kavezu boravi sve vreme i potreban mu je što veći prostor za igru. Kavez treba opremiti svim neophodnim stvarima poput hranilice i igračaka. Pravougaoni kavezi se smtraju boljim izbrom od okruglih. Najbolje je da kavez smestite tako da dve strane budu uz zid, tako će papagaj imati osećaj zaštićenosti i ušuškanosti.

Papagaji su zabavni, zavisno od rase, mogu da nauče da vas imitiraju , interpretiraju različite zvuke, ali i da govore. Smatraju se jednom od najinteligentnijih vrsta ptica. Za ovo je naravno potrebno vremena i strpljenja. Najbolje je da papagaj boravi u prostoriji u kojoj inače boravite, a uključen televizor ili drugi izvor razgovora isto mogu biti od pomoći.

Nisu previse zahtevni, u poređenju sa psom ili mačkom, ne morate da ih učite gde mogu da izvrše fiziološke potrebe, ne morate da ih kupate ili čistite dlake po stanu. Papagajima je potrebno ozbezbediti adekvatnu hranu, čist kavez i puštati ih da lete sa vremena na vreme.

Ishrana papagaja ne zahteva mnogo od vas, osim da im redovno obezbedite dovoljne količine raznovrsne hrane. Od čvrste hrane do vitamina, minerala i aminokiselina u komplementarnoj nhrani za ptice, redovnim doziranjem obezbedićete svom ljubimcu zdravu ishranu.