Prijava / Registracija
Papagaj i drugi ljubimci - kako se slažu?

Papagaj i drugi ljubimci - kako se slažu?

Svaki ljubitelj životinja podjednako voli sve svoje ljubimce, ali da li se oni vole međusobno? Obo pitanje se naročito postavlja kada u istom prostoru držite ljubimce različitih vrsta. Ukoliko imate papagaja ili planirate da ga nabavite, možda se pitate kako bi se on uklapao sa drugima. Evo kako se slažu papagaj i drugi ljubimci!

Da li je bezbedno da papagaj i drugi ljubimci budu zajedno?


Najkraći odgovor bi bio ne ali ima izuzetaka. Ukoliko planirate da uz papagaja nabavite psa ili mačku, odnosno da u dom gde već žive ovi ljubimci nastanite i pticu, može doći do problema. Naime, pas i mačka su prirodne grabljivice, i u njihovoj prirodi je da love ptice. Ukratko: veća je verovatnoća da će vaš pas ili mačka pokušati da smažu vašeg papagaja, nego što će ga zavoleti. Međutim, od svakog pravila postoji i izuzetak, a i ukoliko imate druge vrste životinja, kao što su morsko prase ili ribice, neće biti problema.


Nije samo “lovački” aspekt državanja više ljubimaca problem. U svetu životinja postoje razne zoonoze - bolesti koje se mogu prenositi redom između ptica, pasa i mačaka. Ptice su veoma osetljive životinje, a pogotovo kada je reč o određenim virustima i bakterijama. Neke od njih mogu čak biti i pogubne po vašu pticu! Ovo je nešto na šta želite da obratite pažnju pre nego što papagaj dođe u vaš dom.

Šta ako ne mogu stalno da nadgledam ljubimce?


Svakom ljubimcu je potrebna pažnja, pa čak i nadzor - na taj način se životinja povezuje sa svojim vlasnikom, a vlasnik može videti kako ljubimac napreduje. U domaćinstvu sa nekoliko vrsta životinja to može biti problem. Moraćete da se posvetiti vašeoj ptici kako bi se ona navikla na vas, ali se onda može desiti da se drugi ljubimci osete zapostavljeno.

Sa druge strane, imajući u vidu priču sa početka, možda će biti potreban određeni nadzor kako biste bili sigurni da niko od ljubimaca neće biti povređen. Imajte to na umu i razmislite kako se uklapate u takav raspored. Radite od kuće? To je odlično za vaše ljubimce! Uvek ćete moći da proverite kako se ponašaju međusobno, ali i kako se odvijaju njihove svakodnevne navike. Često idete na poslovna putovanja? Držanje različitih ljubimaca verovatno nije najbolja opcija za vas. 

Nije sve u zbližavanju sa ljubimcem - ukoliko niste u prilici da nadgledate kako se ostali ljubimci ponašaju prema papagaju, moguće je da će “proraditi” njihov urođeni instinkt te da će ptica završiti kao ručak.

Sve ovo su činjenice koje bi trebalo da imate u vidu ukoliko se odlučite da uzmete papagaja, a imate već nekog drugog ljubimca. Ptice su sjajni družbenici, ali samo kada imaju sve uslove koji su im potrebni. 

Potrebna vam je oprema ili hrana za ptice? Potražite je u našoj online prodavnici Apetit Shop. Šaljemo na kućnu adresu!