Prijava / Registracija
Ovo papagaji ne smeju da jedu!

Ovo papagaji ne smeju da jedu!

Papagaji vole da jedu u društvu, što znači da će često pokušati da kljucnu i malo vašeg ručka. Međutim, hrana koju mi jedemo često nije dobra za naše ljubimce. Kako oni sigurno ne znaju da naprave razliku između hrane koja im škodi i koja je dobra za njih, neophodno je da vi vodite računa o tome.

Kada je voće u pitanju, papagaj skoro u svemu može uživati. Ipak, semenke, koštice i peteljke jabuka, kajsija, višanja, nektarina i šljiva su veoma opasne jer sadrže cijanid. Takođe, papagaj nikako ne bi smeo da jede avokado.

Luk u bilo kom obliku -svež, kuvan, pržen, sadrži sumpor koji izaziva anemiju kod ovih ptica. Beli luk, kupus, kelj i pečurke takođe su teško varljive. Stabljike i kapice pečuraka sadrže i amatoksin koji može uzrokovati probleme sa jetrom. Paradajz izaziva pojavu čira.

Ukoliko poželite da podelite piće sa svojim ljubimcem, to je dobra ideja samo ukoliko je u pitanju voda ili prirodno ceđen sok. Kafa, alkohol i gazirani sokovi svakako ne prijaju nijednom kućnom ljubimcu, pa tako ni papagaju.

A šta ako poželite da ga u nekoj posebnoj prilici počastite čokoladom? Uostalom, zar ne zaslužuju svi neku poslasticu s vremena na vreme? Čokolada sadrži kakao prah, u kome se nalazi teobromin, koji može biti veoma opasan. On im ubrzava metabolizam toliko da to zaista može biti opasno. Mnogi papagaji vole crviće, pa će u toj poslastici mnogo više uživati!

Ishrana papagaja nije složena. Ona sadrži desetak vrsta semenki, voća, povrća i raznih drugih vitamina i minerala.

Najveći procenat ishrane treba da se sastoji od voća i povrća uz dodatak nekog životinjskog proteina, a ostatak može da bude mešana hrana za papagaje.