Prijava / Registracija
Ostavljanje psa samog u automobilu

Ostavljanje psa samog u automobilu

Kao posledica naše želje da svog mezimca vodimo svuda sa sobom i čestih zabrana uvođenja ljubimaca u određene lokale i mesta, dešava se da vlasnici svog psa ostave u kolima, opravdavajući se da će ,,potrajati samo minut“. Nažalost, i minut u ovakvim uslovima i teškom podnošenju previsokih i preniskih temperatura, može dovesti do fatalnog ishoda.

Leto je godišnje doba kada najviše ljubimaca strada zbog greške svojih vlasnika. Naime, iako ostavite psa u hladu, sa upaljenom klimom i odškrinutim prozorom, šansa za toplotnim udarom se ne smanjuje drastično. Eksperimentalno je pokazano da temperatura u zatvorenom autu, sa 24 stepeni na suncu, može skočiti i preko 48 stepeni u roku od 20 minuta. Na sve to, uzmite u obzir i nemogućnost psa da znojenjem izbacuje višak toplote, već je se rešava ubrzanim disanjem (koje je potpuno beskorisno kada se spoljna temperatura približi temperaturi životinje). Dakle, psa ne ostavljajte ni ,,na minut“!

Da li pas može da ostane u autu zimi?

Naizgled ne postoji nikakva opasnost za psa ukoliko nas pričeka nekoliko trenutaka u autu, ako je napolju zima naročito hladno. Međutim, ispostavlja se da može da dođe do hipotermije (pada temperature tela psa, koja je inače 39°C). 
Isto tako, ni kada temperatura nije drastično visoka ni niska (u jesen i proleće), postoji mogućnost od toplotnog udara zbog naglog zagrevanja vazduha u autu. Zbog svega ovoga, ponovo ponavljamo: Ne ostavljajte psa samog u kolima!

Kako prepoznati da pas ima toplotni udar?

U  slučaju da sumnjate da je Vaš pas doživeo toplotni udar, obratite pažnju na sledeće simptome:
Ubrzano disanje;
Boja jezika i sluzokože postane bela, a kasnije modra;
Pojačana žeđ i balavljenje;
Vrtoglavica ili nesvestica;
Malaksalost;
Povraćanje;
Proliv;
Epileptični napadi;

Kada je u pitanju hipotermija, ona se najčešće ispoljava preko promrzlina, drhtavica, sporog disanja, malaksalosti i usporenosti.
Ukoliko primetite neke od gorenavedenih simptoma, hitno i u najkraćem roku psa odvedite kod veterinara.
Drugim rečima, uprkos našoj želji da naš pas ide svuda sa nama, ukoliko znate da mu, tamo gde ste se uputili nije dozvoljen ulaz, najbolje je da Vas on ipak sačeka kod kuće. A, kako biste sprečili šansu da mu bude dosadno dok Vas čeka, posetite našu online prodavnicu, ili, uživo, naš pet shop na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59 i tamo pronađite širok asortiman najkvalitetnijih igračaka i opreme za kućne ljubimce. Vidimo se!