Prijava / Registracija
Oralna higijena pasa

Oralna higijena pasa

Na našeg psa gledamo kao na nežnu zver milog karaktera, ali jakih zuba. Da bi oni takvi ostali, ali i da bi celokupno zdravlje usta bilo na visokom nivou, važno je da oralna higijena zuba bude redovna i temeljna. Evo šta je važno da znate kada govorimo o ovom aspektu nege vaših četvoronožaca.

Pranje zuba kod pasa


Prva dilema svih vlasnika je: Da li psima treba prati zube? Ukoliko ste član nekih domaćih ili stranih foruma, pročitaćete razna mišljenja o ovoj temi. Stručnjaci kažu da pseći zubi zaista zahtevaju određenu brigu, gotovo kao i ljudski! Preporučuje se pranje zuba jednom sedmično, a u ovom procesu treba koristiti specijalnu pastu namenjenu psećoj dentalnoj higijeni, kao i meku četkicu za zube.

Da bi vaš pas “dozvolio” da mu redovno perete zube, trebalo bi na to da ga navikavate od malena. Ukoliko niste krenuli sa ovakvom praksom dok je bio štene, možete i kasnije postepeno privikavati psa. Prvo treba krenuti od masaže desni, kako bi se pas privikao na “aktivnosti” u tom predelu. Za to možete koristi gumene navlake za prste koje služe za ovu svrhu, ili samo gazu. 

Sledeći korak je upoznavanju ljubimca sa glavnim sredstvom za čišćenje. Paste za zube za pse obično se ne ispiraju i imaju primamljive ukuse kao što su govedina, piletina ili losos. Nemojte ni u kom slučaju koristiti pastu za zube namenjenu ljudima jer ona može izazvati probleme kod desni, ali i kod želuca psa, ukoliko do njega dođe. Takođe, možete probati i losion za dentalnu higijenu pasa koji čisti zube, a ujedno i osvežava dah.


Pre pranja nanesite malo paste za zube na prst, zatim dajte psu da lizne i tako se upozna sa ukusom. Nakon toga možete krenuti sa pranjem. Oralna higijena psa nije komplikovan proces, ali dešava se da je psima odbojna. Zato je važno da primenite pomenute korake.Kamenac na psećim zubima


Obratite pažnju na dentalni predeo kod psa kako ne bi došlo do formiranja kamenca koji bi morao da uklanja veterinar. Kamenac nastaje tako što se od naslaga hrane na zubima psa prvobitno stvori plak

Smatra se da su neke rase prirodno sklone problemima sa zubima i da generalno imaju zube lošijeg kvaliteta. Neke od tih rasa su:
  • mops,
  • jorkširski terijer,
  • čivava,
  • mali italijanski hrt,
  • šetlandski ovčar i druge.

Ove naslage na zubima nastaju najviše od meke hrane, pa je potrebno uvesti i čvršću hranu ili poslastice koje ujedno i čiste zube.


Poslastice za oralnu higijenu kod pasa


Korisno, a ukusno - poslastice su vaš saveznik kada je oralna higijena pasa u pitanju! Postoje specijalne poslastice za pse namenjene čišćenju zuba, a naročito pomažu kod pojave kamenca i paradontopatije. One uklanjaju ostatke meke hrane sa zuba i tako olakšavaju dentalnu higijenu.

Preporuke stručnjaka su da uvrstite u rutinu sve načine održavanja higijene usta i zuba pasa - pranje zuba, poslastice, masažu desni i losione za čišćenje. Samo tako ćete osigurati najbolje rezultate.