Prijava / Registracija
Nega krzna kod mačke - kako do sjajne dlake

Nega krzna kod mačke - kako do sjajne dlake

Nakon velikog interesovanja za naš tekst o rasama mačaka koje se najviše linjaju, donosimo vam i nešto novo što će interesovati ljubitelje pufnastih četvoronožnih domaćih “lavova”. U nastavku vam dajemo neke savete na šta treba da obratite pažnju kada je u pitanju nega krzna kod mačke. Četke spremne? Hajde da vidimo šta je s tim krznom!

Šta treba da znate o krznu mačaka


Bilo da govorimo o kratkodlakim ili dugodlakim mačkama, krzno mačke se sastoji 3 tipa dlake:
  1. gornja
  2. srednja i
  3. donja dlaka.

Prilikom linjanja, koje je u većem ili manjem intenzitetu prisutno cele godine, mačke se oslobađaju viška dlake. Ukoliko je reč o dugodlakim mačkama, linjanje će ostaviti veću količinu otpale dlake, dok je kod kratkodlakih mačaka suprotna situacija.Takođe, dugodlake mačke imaju veoma gustu poddlaku, a gornji sloj dlake im je veoma dugačak. Prilikom linjanja otpada i gornja dlaka i poddlaka.

Iako je ovo tekst o tome kakva nega krzna kod mačke je najbolja, ne možemo a da ne spomenemo da postoje i mačke bez dlaka. Sve o njima možete saznati u našem tekstu Mačka bez dlake: Istina ili mit?

Čišćenje krzna kod mačke: Kupanje ili ne?


Opšte je poznato da su mačke velike čistunice i da se same umivaju i vode računa o svojoj higijeni. Kada je reč o krznu, mačke prilično dobro održavaju njegov izgled i čistoću. U ovome im dosta pomaže njihov jezik. Da, dobro ste pročitali! Jezik mačaka je hrapav, odnosno prekriven manjim bodljama nalik na češalj koji oni zapravo za to i koriste - kao češaljBaš zbog tih njihovih navika mačke u suštini nemaju potrebu za kupanjem. Šta više, ono se ne preporučuje u normalnim okolnostima. Međutim, ukoliko je mačka imala dodir sa nekom velikom pršljavštinom ili materijom koja je toksična, lepljiva, ili nemoguća za otklanjanje od strane same mačke, vreme je za kupanje. Važno je da se dobro raspitate koje preparate možete da koristite u ovu svrhu. 

Kada je reč o već pomenutim mačkama bez krzna, one se zbog osetljive kože moraju kupati jednom nedeljno, 

Nega pre svega - korisni preparati


Prvo i najvažnije pravilo je da pri kupanju i nezi krzna mačaka koristite isključivo proizvode namenjene čišćenju mačjeg krzna. Ovo krzno neće trpeti alternative!

Drugo pravilo se odnosi na to da je dugodlakim mačkama potrebno više nege nego kratkodlakim.

Na tržištu možete pronaći veliki broj proizvoda sa ovakvom namenom, od raznih proizvođača. Na raspolaganju su vam šamponi za mačke, zaštitni sprejovi, a tu je i preparat za raščešljavanje dlake, odnosno preparat koji sprečava da se dlaka mačke umrsi. Poslednji navedeni je naročito važan za dugodlake mačke.

Tražite kvalitetne proizvode za negu krzna vaše mačke, ili hranu i opremu za vašu ljubimicu? Posetite našu online prodavnicu za ljubimce i poručite sve što vam je potrebno jednim klikom.