Prijava / Registracija
Najveće zablude o mačkama

Najveće zablude o mačkama

Ukoliko je mačka vaš kućni ljubimac, verovatno ste do sada naučili da mnogo toga što ste čuli o njima i u šta ste verovali, zapravo nije istina. Postoji mnogo mitova o ovim životinjama i dok je razotkrivanje nekih veoma zabavno, drugi vam mogu zaista pomoći da svojoj mački čak i spasite život!

Mačke se uvek dočekaju na noge!
Ove životinje nemaju ključne kosti, kičma im je veoma fleksibilna i stvarno su veoma spretne, savitljive i okretne. Ali to da se mačke uvek dočekaju na noge je samo neistinita priča koju smo verovatno još kao mali čuli od svoje bake. Zato budite pažljivi prema svojoj mački, zatvarajte prozore i ne izlažite je nepotrebnoj opasnosti, jer ukoliko padne može se ozbiljno povrediti.

Mačke mrze vodu!
Mnoge mačke zapravo vole da se igraju vodom, zato se ne čudite ukoliko joj fontana, tuš, slavina u kupatilu ili čak puštanje vode u toaletu budu veoma interesantni.
Možete da joj odsečete kandže!
Mački su kandže produžetak poslednje kosti svakog prsta. To znači da kada joj sečete kandže, kao da joj sečete samu kost. Ako to učinite vaša mačka će napolju biti potpuno nesposobna i bespomoćna. Preporučljivo je da mačku puštate da sama potkraćuje nokte, tako što će grebati određene podloge. Ukoliko to radi na grebalici, ili prostoru namenjenom za to, pohvalite je i nagradite! Međutim, prekorite je svaki put kada za to koristi vaš nameštaj, ili ga oblepite najlonom sa balončićima, jer će je pucketanje odvratiti od ove navike.

Mačka može da živi bez mesa!
Mačke su lovci, predatori i meso im je neophodno. U mesu se nalazi aminokiselina taurin, koja je mačkama neophodna za pravilno funkcionisanje srčanog i očnog mišića. Zato, ako ste vi vegetarijanac, ne terajte i vašu mačku da to bude, jer postoji ozbiljna šansa da će oslepeti ili da će joj zakazati rad srca.

Mačke imaju devet života!
Iako bismo svi voleli da verujemo u to, naravno da nije istina! Mačke jesu pametne životinje i lako znaju da izbegnu opasnosti, ali kućne mačke u proseku žive 14 do 20 godina.