Prijava / Registracija
Najčešće bolesti kod malih i srednjih pasa

Najčešće bolesti kod malih i srednjih pasa

Većina bolesti se mogu dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, bez obzira na veličinu psa, ali one koje su najčešće kod malih i srednjih pasa, posebno u starijem uzrastu su:

Bolesti srca

Šumovi na srcu su česta pojava kod starijih pasa malog rasta. U većini slučajeva, on ne izaziva veće zdravstvene probleme. Međutim, kod nekih pasa ovaj šum može postati toliko jak i izazvati teži oblik bolesti srca. Simptomi koji se javljaju kod ovog poremećaja su: kratak dah, ubrzano disanje sa naporom, kašalj, poteškoće ili nelagodnost prilikom spavanja ili ležanja,… Na sreću, postoje lekovi koji uspešno leče ove bolesti i koji pomažu u produžavanju i kvalitetu života pasa.
Šum na srcu je često povezan sa oboljenjima zuba i desni. Bakterije iz usta ulaze u krvotok i lepe se za srčane zaliske gde rastu i razvijaju se, pa je veoma važno redovno čistiti zube ljubimca kako bi se sprečilo nakupljanje kamenca, kao i bolesti desni.

Kolaps dušnika

Male rase pasa, poznatije kao ,,toy“ psi, posebno jorkširski terijeri i čivave, genetski imaju predispozicije za ovu bolest. Dušnik ima defekt koji dovodi do kolapsa ili zatvaranja kada pas diše, što uzrokuje kašalj. U blagim slučajevima, ovo se dešava kada je pas uzbuđen, kada mnogo laje ili tokom napornijih vežbi. U težim slučajevima, kod pasa je stalno prisutan kašalj i otežano disanje čak i dok obavljaju normalne svakodnevne aktivnosti. U tim situacijama, psima može biti potrebna operacija. Faktor koji doprinosi i pogoršava ovo stanje je gojaznost. Prekomernu težinu je potrebno korigovati da bi pas lakše disao i da bi mu se ublažio kašalj.

Bolest diska

Ova bolest pogađa diskove između pršljenova u leđima i najčešće se viđa kod pasa sa kratkim nogama i dugim leđima (kao što su jazavičari), mada od te bolesti mogu da obole i drugi psi malog rasta kao što su ši-cu, maltezer, pekinezer i mops. U blažim slučajevima psi osećaju bol u leđima i vratu, ukočenost i nemogućnost da skaču ili da se igraju. U teškim slučajevima dolazi do paralize u zadnjim udovima ili u sva četiri. Psi u ovom slučaju ne mogu normalno da hodaju, vuku zadnje noge, a ni da stoje pa je potrebno da se hitno potraži pomoć veterinara. Što pre se počne sa lečenjem, povećavaju se šanse da pas bude izlečen.


Pankreatitis

Zapaljenje pankreasa najčešće izaziva prekomeran unos hrane sa velikim sadržajem masti, mada se može javiti i bez podsticajućeg uzroka. Kao i kod ljudi, ovo stanje je veoma bolno, a prati ga i povraćanje. Psi postaju letargični i odbijaju obroke. Većina pasa veoma dobro podnosi lečenje, ali je važno da se potraži pomoć čim se jave prvi simptomi.

Kušingova bolest

Ova bolest je uzrokovana prekomernom aktivnošću nadbubrežnih žlezda koje luče previše kortizola (primarnog hormona stresa). Neutoljiva žeđ, preterano mokrenje, prejedanje i, samim tim, dobijanje na težini, su samo neki simptomi ove bolesti. Psi se sa ovom bolešću uspešno leče lekovima koji im pomažu da se vrate na normalnu težinu i aktivnost.


Svakako da su bolesti nešto što se ne dešava toliko često, posebno ukoliko se trudimo da negujemo našeg ljubimca što bolje. Naravno, i ljubav i pažnja su izuzetno značajan faktor u zdravlju našeg ljubimca! Ukoliko želite da se postarate da Vaš ljubimac ima samo najkvalitetniju opremu, posetite našu online prodavnicu i tamo pronađite sve što je Vašem ljubimcu potrebno, ili nas uživo posetite u našem pet shopu na Vračaru, na adresi Hadži Milentijeva 59. Vidimo se!