Prijava / Registracija
Mali psi i stan

Mali psi i stan

Nekada nije lako uskladiti želje i mogućnosti. Možda smo ljubitelji haskija ili samojeda, ali ako živimo u malom stanu, bez obzira na ljubav prema psima, da li će to biti dobar izbor? I nije samo pitanje veličine životnog prostora, to je možda i najmanji problem. Mnogo je veće pitanje koliko smo spremni da odvojimo vremena za "prijatelja za ceo život". Postoje rasa pasa kojima neće teško pasti ako "ne dobiju" 3 ili 4 polučasovne šetnje dnevno i koje neće imati ništa protiv ako niste preterano aktivni. Ovo su mali psi, gotovo, idealni za stan.

1. Engleski buldog
Odani i lojalni...i mirni, da ne kažemo lenji. Najviše vole udobnost u prostoru u kom borave.Idealni za stan i vlasnike koji su i sami pomalo lenji. Bez uvrede. Radije će, poput vlasnika, da budu u fotelji ispred ekrana, nego da idu u šetnju. Vlasnici engleskog buldoga znaju da se našale pa kažu da njihove ljubimce mrzi i da zalaju, radije će da zadremaju. Još jedna dobra karakteristika je -strpljenje. Idealni za stan, ali i za porodice sa decom.

2. Bostonski terijer
Crno beli lepotani imaju i nadimak američki džentlmeni. Ako se pravilno vaspitaju, idealni su za manji prostor i miran komšiluk. Za razliku od drugih rođaka, terijera, njihova narav u potpunosti opravdava nadimak.

3. Čivava
Mala i neodoljivo slatka,često je možemo videti kako viri iz torbe neke od vlasnica.I nema ništa protiv! Zbog svoje veličine, idealna je za male stanove, ali samo one sa debelim zidovima jer ume da bude itakako glasna kada joj nešto nije po volji.

4. Jazavičar
Kao i čivava, zbog veličine, sjajno će se snaći u ne previše kvadrata. Ali i kao prethodni sa liste, ume da bude gromoglasan. Ne traži mnogo vežbe, jedini savet - pazite na ishranu, skloni su da se lako i brzo "ubuce".

5.Mops
Gde vi, tu i on. To je deviza mopsa. Brzo se vežu za gazdu, i nemojte da se iznenadite ako vas u stopu prate po stanu. Ako dremate posle ručka, pridružiće se. Ako je počela omiljena serija, sklupčaće se pored vas.

A sada, rase za koje nikada ne bi rekli da mogu da se nađu na ovoj listi "malih pasa za stan".

Nemačka doga - Na prvi pogled pomislili bi da smo pogrešili. Međutim, u ovom slučaju veličina vara! Nemačka doga je zapravo nežan div. Uživaće pored vas na kauču, ova pseća gromada neće se libiti da se ušuška pored vas kada odmarate ili dremate. Tihi su, lako se vaspitavaju i dresiraju, i pre svega prilagođavaju sredini.

Hrt - Još jedno iznenađenje na listi! Priznajte, ovo je možda rasa koja bi vam poslednja pala na pamet!Trkački pas traži da se istrči, zar ne? Naravno, da ima istine, ali istina je i da su ovi psi zapravo toliko mirni i opušteni i uživaju kada se izležavaju.Veliki plus je i to što ne zahtevaju previše nege i ne linjaju se.

Kada se sve sumira, zaključak je da, zapravo, svaki pas može da se prilagodi, bez obzira na veličinu, sopstvenu i prostora u kome živi. Najbitnija je ljubav, nega i pažnja koju ćete posvetiti ljubimcu. Pri izboru psa, najbolje je da se vodite karakterom, a ne veličinom psa. I, ako ne žudite toliko za rasnim psima i onim sa pedigreom, udomite nekog čupava. Malog ili velikog.