Prijava / Registracija
Male životinje kao kućni ljubimci: Prednosti i nedostaci

Male životinje kao kućni ljubimci: Prednosti i nedostaci

Mnogi ljubitelji životinja zgražavaju se na spomen bilo kog ljubimca koji nije pas ili eventualno mačka. Međutim, postoji veći broj pripitomljenih vrsta kojima je takođe potrebna vaša ljubav - a umeće i da je uzvrate! Odlučili smo da vam damo više informacija kakve su male životinje kao kućni ljubimci. Možda neka bude i deo vaše porodice u budućnosti.

Na početku važno je da napomenemo na koje životinje mislimo kada kažemo male životinje. U ovu grupu obično se svrstavaju:
  • činčila,
  • morsko prase,
  • zec/kunić
  • hrčak i 
  • feretka.


Male životinje u stanu

Veličina je možda i najočiglednija prednost ovih životinja, baš to ih čini idealnim za stan! Ukoliko živite u stanu u kojem nije dozvoljeno držati pse, mačke, ili možda samo veće pse, neka od malih životinja može biti odlično rešenje!

Kavez za ove glodare ne zauzima mnogo mesta, a sve što im je potrebno može stati unutra (na primer točak za trčanje). Neke pripadnike, kao što je hrčak, zovu čak i “džepnim ljubimcima”, što samo pokazuje koliko su ustvari pogodni za manje prostore.

Dakle, prednost #1 je odlična prilagodljivost za život u stanu!


Ishrana i nega malih životinja

Male životinje, s obzirom na svoju veličinu, ne zahtivaju previše nege i truda. Međutim, ipak je potrebno obezbediti im osnovne uslove, pogotovo kada je reč o higijeni. Takođe, važno je da uvek imaju obezbeđenu svežu vodu.

Odsustvo neprijatnih mirisa takođe je prednost držanja malih životinja. Za razliku od sisara, one uopšte ne ostavljaju neprijatne mirise, pod uslovom da im čistite kavez redovno - na svakih 3 do 5 dana.Dakle, prednost #2 je odsustvo neprijatnih mirisa!


Prednosti i nedostaci držanja malih životinja

U prethodnim odeljcima mi smo ustvari dali 2 najveće prednosti koje mogu imati male životinje kao kućni ljubimci. Kada je reč o nedostacima, jedini nedostatak koji one mogu imati je to što u proseku žive kraće od pasa ili mačaka. To može biti problem za ljude koji se prilično vezuju za svoje ljubimce. (Zar se ne vezujemo svi?)

Na kraju krajeva bez obzira na to što je reč o malim životinjama, one ipak imaju veliko srce. Na njihov neodoljiv izgled mnogi nisu “imuni”, a kada ih upoznate bolje samo ćete ih više zavoleti.


Oprez: postoji mogućnost razvijanja zavisnosti! Jedan hrčak ili morsko prase možda vam neće biti dovoljni pa ćete nabaviti čak nekoliko! 

Ukoliko uzimate više pripadnika jedne vrste obratite pažnju na sledeće:
  • Odrasle muške jedinke hrčka se međusobno ne podnose i ne smete ih držati zajedno.
  • Ukoliko uzimate 2 hrčka pazite da nisu istog pola, inače će vaš dom uskoro preuzeti hrčci, jer trudnoća traje samo 2 nedelje!
Ukoliko već imate nekog ljubimca iz ove grupe, u našoj web prodavnici u sekciji Male životinje možete pronaći hranu, sredstva za higijenu malih životinja, i sve što je njima potrebno za dobar život.