Prijava / Registracija
Mačke i kupanje

Mačke i kupanje

Kako pravilno kupati mačku

Ma koliko mace ne volele vodu, svi ljubimci ipak vole kada su čisti. Evo kako da nadmudrite svoju mačku, okupate je i očistite bez problema

Četkanja i seča notkiju

Pre kupanja pobrinite se da su nokti vašeg ljubimca podrezani. Ma koliko puta ste je kupali do sada, mačke ne vole vodu i vaš ljubimac će vrlo verovatno pružiti otpor. Sprečite nezgodu tako što ćete joj najpre podrezati kandže.

Temepratura vode i sredstva za kupanje

Najpre se pobrinite se da su vrata kupatila ili prostorije u kojoj kupate svoju mačku zatvorena, da ne iskoristi trenutak neopreznosti, iskrade se napolje i napravi lom u stanu ili kući. Temperatura vode more biti dovoljno visoka, mačku kupajte u vodi iznad 30 stepeni. U moru preparata za održavanje higijene, pokušajte da izaberete najbolji za vašeg ljubimca. Šamponi koji sadrže proteine sprečavaju isušivanje dlake i daju blistavost. Ukoliko se dlaka vaše mačke često mrsi, šamponi za lako rasčešljavanje vam mogu pomoći da rešite taj problem.

Suvo kupanje

Mačke koje borave u kući ili stanu obično nećete morati često da kupate, čak možda i nikada. Suvo kupanje mačaka je najbolje rešenje kod ljubimaca koji najviše vremena provode u kontrolisanim uslovima. Šamponi za kupanje bez vode vam mogu pomoći da u isto vreme održavate higijenu i negujete dlaku vaše mačke. Kada je dlaka vaše mačke čista, ali želite da uklonite neprijatne mirise, mogu vam pomoći sprejevi za uklanjanje neprijatnih mirisa.

Nakon tretmana kupanja bilo bi lepo ljubimce častiti ukusnim obrokom i hranom koju najviše vole - zaslužile su, ipak je mačkama kupanje pravi mali stres.