Prijava / Registracija
Mačke i bebe

Mačke i bebe

Šta raditi sa macom kada je beba na putu?

Mnogi roditelji smatraju da je sasvim prirodno da se njihovo dete od malena druži sa mačkama, dok je drugima to nezamislivo jer su čuli mnogobrojne priče o tome kako mačke mogu negativno uticati na bebino zdravlje.

Uz mačku detinjstvo može biti daleko zanimljivije! Deca će naučiti da brinu o drugom živom biću i uvek imati partnera za igru. Međutim, ono što je važno je da se ovo prijateljstvo ne dešava samo od sebe, već da upravo roditelji treba da pripreme teren, da se edukuju i učine sve da i dete i maca budu zdravi i bezbedni.

Nema potrebe da se "otarasite" mačke

Mnogi roditelji se uspaniče kada čuju da je beba na putu, pa u želji da učine svoj dom najbezbednijim za novorođenče, često odlučuju da se reše svojih kućnih ljubimaca. Međutim, nema potrebe za tim. Uz malo veći oprez i bolju organizaciju, svi ćete biti jedna velika srećna porodica.
Ono na šta ipak trudnice treba da obrate pažnju je mačji izmet. Ukoliko nisu dovoljno informisane, žene će panično izbaciti mačku na ulicu jer u narodu postoji verovanje da će, ukoliko žena dotakne mačji izmet, zauvek oštetiti plod.
Iako ovo svakako nije istina, trudnice bi ipak trebalo da izbegavaju kutiju sa peskom u širokom luku.
Naime, neke mačke su prenosnici toksoplazme, parazita koje može izazvati infektivno oboljenje toksoplazmozu. Inficirane mačke teško je prepoznati jer bolest kod mačaka često prolazi bez simptoma.
Kako ovaj parazit može ozbiljno ugroziti zdravlje ploda, trudnice ne bi trebalo da čiste mačji pesak, a takođe bi trebalo generalno povećati nivo higijene u domu.

Pripremite mačku za dolazak bebe

Stavite se u položaj svog ljubimca i shvatićete koliko je sada njoj neobično da vidi još jedno malo biće oko koga se sad svi okreću i koje čak dobija više vaše pažnje. Zato je važno da pripremite macu tako što ćete je navikavati na bebine stvari, nanositi bebi puder i losion kako bi se mačka navikla na miris bebe, a ako neko od rođaka ili prijatelja ima malo dete, zamolite ih da vas posećuju sa detetom kako bi se vaša mačka prilagodila.
Vašem domu biće potrebno i malo preuređivanja tako da postoji zajednički prostor u kome se beba i maca mogu sretati, ali isto tako i odvojeni prostor u kome mačka može imati svoju privatnost, kao i soba za bebu u kojoj ona može mirno da spava.

Vodite računa

Kada beba počne da puzi, pazite da ne ide u “macin kutak“, ne igra se sa kutijom za pesak, ali i ne maltretira macu vukući je za rep i slično. S druge strane, redovno proveravajte zdravlje svoje mačke. Ako primetite da se čudno ponaša ili da je agresivnija, vrlo je moguće da je u pitanju neko oboljenje.

Lenka Gatić