Prijava / Registracija
Mačka bez dlake: Istina ili mit?

Mačka bez dlake: Istina ili mit?

Nema mačkoljupca koji bar jednom nije bio u dilemi kada je reč o mački rase Sfinks - sa jedne strane mačka je mačka i sve ih volimo, sa druge strane ova mačka bez dlake može izgledati stvarno čudno. Uz to, postavljaju se i mnoga pitanja. Najčešće je svakako da li ova mačka zaista nema nikakvo krzno. Na to i mnoga druga pitanja o Sfinks mački odgovaramo u nastavku

Mačka bez dlake - više o rasi Sfinks


Na Apetit blogu već smo pisali o tome koje su to rase mačaka koje se najviše linjaju. Došlo je vreme i da govorimo o tome kakve su to mačke bez dlake, a reč je o rasi Sfinks. Iako su postale popularne tek u poslednje vreme, istorija Sfinks mačaka datira daleko u prošlost.

Naime, smatra se da su mačke bez krzna postojale i u vreme Asteka, kao i da su ih u Egiptu naročito cenili. Polazeći od istorije ka modernom vremenu, prve informacije o ovoj rasi stižu nam iz Kanade, gde je rođena prva ovakva maca. To je bio slučaj prirodne genetske mutacije i geni koje je ona nosila su bili veoma retki.


Na kraju je od tog mačeta nastala čitava rasa nazvana “Kanadaska bezdlaka”, da bi kasnije dobila i današnji naziv. Oni koji su došli u dodir sa ovom macom kažu da je jako inteligentna i da definitivno ostavlja utisak.

Da li Sfinks zaista nema dlaku?


Na razočaranje brojnih radoznalih ljubitelja mačaka, moramo da naglasimo da ova mačka ipak ima nekakvu dlaku, odnosno krzno. Sfinks imaju poddlaku koja je nežna i paperjasta, i bar malo štiti njenu nežnu i naboranu kožu od uticaja spoljašnje sredine.
Baš zbog toga što ima ovako slabu zaštitu kože, ovoj rasi mačaka potrebna je posebna nega. Često dolazi do kožnih bolesti, pa ovom aspektu treba posvetiti posebnu pažnju. Važno je reći da iako većina mačaka ne podnosi kupanje i ono se ne proporučuje, kod sfinks rase je ono potrebno baš zbog osetljivosti kože.

Bilo da se odlučite za macu rase Sfinks ili neku drugu, sigurno nećete pogrešiti! Već imate mačku? Pogledajte šta je trenutno na sniženju od mačje hrane i opreme u našoj onlajn prodavnici za ljubimce.