Prijava / Registracija
Ljubomoran kao pas

Ljubomoran kao pas

Veran kao pas, ljubomoran kao pas. Obe teze su tačne, kažu stručnjaci. Ipak, često ljubomora kod psa nije ni malo slatka i prijatna. Sami vlasnici, nesvesno, znaju da probude ljubomoru kod svojih ljubimaca. Najčešće se javlja kada u dom dođe još jedan ljubimac, beba, kada je u pitanju nova emotivna veza ili dođe do bilo kakve promene rutine na koju je pas navikao. Ako je npr rutina šetnja pred ponoć, maženje kada dođete sa posla ili igra vikendom prepodne, a ta navika se odjednom prekine pas može da krene da ispoljava ljubomoru. Rešenje problema zahtevaće strpljenje i posvećenost da se ponovo uspostavi za ljubimca "ustaljeni ciklus". Jedno istraživanje koje je obuhvatilo 40-tak pasa dalo je zanimljive rezultate i pokazalo da psi, kao i ljudi, najčešće pokazuju ljubomoru kada se društvo i navike promene. Naučnici su snimali pse u njima poznatom okruženju - stanu ili kući, sa svojim vlasnikom. "Gazdama" su dali plišane igračke verno urađene kao prave. Čak su i ličile na pse nad kojima je proveravana teorija "ljubomoran kao pas". Rezultati su iznenadili i vlasnike i stručnjake. Dok je vlasnik kao pričao sa lutkom, više od tri četvrtine pasa guralo je njušku u krilo gazde, tražeći pažnju. Deset pasa je pokušalo da "stane" između vlasnika i objekta koji im se, očigledno, nije dopao. Osmoro pasa se baš iznerviralo, da tako kažemo, i ljubomoru ispoljilo lajanjem na plišanu kucu. Psi su igračku doživeli kao rivala, a mnogi su verovatno pomislili da su lutke pravi psi. U suštini, ljubomoran pas će sve učiniti da "povrati" izgubljenu pažnju, tj, da ponovo bude centar svega. Posesivno ponašanje nije teško primetiti a psi tada najčešće ljubomorno čuvaju omiljenu igračku, svoj prostor za igru ili spavanje ili mesto gde jedu i piju vodu. Ovo su sigurni znaci da je pas postao ljubomorko.

1. Nema zdravstvenih tegoba ali počinje da urinira po stanu iako do tada to nije radio.

2.Skreće pažnju na sebe tako što cepa, kida i uništava igračke ili stvari po kući.

3.Može da izgubi želju za hranom, da se povuče u sebe, čak i da postane depresivan. Ne želi da se igra. Postaje previše tvrdoglav

4. Preterano se veže za vlasnika ili često ne dozvoljava da se bilo ko njemu približi

5.Počinje preterano da cvili ili kuka, reži bez potrebe

6. Postaje agresivan prema porodici ili drugim životinjama kada ga šetate.

Jedan od glavnih razloga, kažu stručnjaci, zašto psi pokazuju ljubomoru jeste - mi smo im centar sveta! Mi smo im najvažniji u njihovom psećem životu i najveći prijatelji. Mnogi vlasnici su se sa ljubomorom svojih dlakavih prijatelja susreli više puta u životu. Problem nije nerešiv, ali traži posvećenost. Ipak, treba da se zna ko je gazda pa da odnos koji je postojao a ljubomorom se promenio i poremetio, ponovo, uz poštovanje određenih pravila, povrati i izgradi.